Ocak 15, 2025

Çift Dönemli Yönetim

1796 yılında 2. Katerina öldüğünde onun yerine tahta 2. Katerina’nın oğlu 1. Pavel geçti. Pavel tahta geçtiğinde ilk icraatı Rusya’nın Prusya ile olan savaşını bitirmek oldu. Ardından Pavel Rusya için yeni müttefik olarak Prusya’yı seçti. Pavel ayrıca çıkardığı bazı yasalar ile Rusya’da soyluların yetkilerini kısıtladı. Sonrasında 1. Pavel yüzünden Rusya İngiltere’ye karşı düşmanca dış politika izledi, Rusya Fransa’ya karşı kurulan 2. Koalisyon’a katıldı ve Rusya’nın Avusturya ile diplomatik ilişkilerin kesildi.1801 yılına gelindiğinde 1. Pavel’e dengesiz politikalarından dolayı oğlu 1. Aleksandr tarafından darbe yapıldı ve 1. Pavel bu darbede hayatını kaybetti.

Çift Dönemli Yönetim

1. Alesandr’ın hükümdarlığının yarısından fazlası Napolyon’a karşı mücadele etmekle geçti. Rusya Napolyon’un Avrupa’da ilerleyişini durdurmak için İngiltere ve Avusturya ile müttefik olmuştu. Ancak bu müttefiklik pek bir işe yaramadı. 1805 yılında Austerlitz Muharaebesi’nde Fransa ordusu hem Avusturya hem de Rusya’nın ordularını aynı anda yendi. 1807 yılında Fransa ve Rusya barış yaptılar. 1812 yılında Fransa ve Rusya arasında savaş yeniden başladı ve Napolyon yaklaşık 400.000 kişiyle Rusya’ya girdi. Rusya ve Fransa arasında 1812 yılında Borodino Muharebesi yapıldı. Sonrasında Fransa ordusu Moskova’ya kadar ilerledi. Napolyon Rusya’nın teslim olmasını Moskova’da beklemeye başladı. Ancak Moskova’dan sonuçsuz dönen Napolyon’un ordusu dönüş yolunda eridi ve soğuk iklimden dolayı 30.000 kişiye kadar düştü. Bu trajik olaydan sonra saldırıya geçen Rus ordusu Paris’e kadar ilerledi ve Napolyon’un istilası sona erdi. Ruslar bir şekilde bütün Avrupa’yı kurtarmış oldular.

Çift Dönemli Yönetim

1. Aleksandr’ın yönetimi aynı zamanda iki farklı döneme ayrılabili. İlk dönem liberal ve özgürlükçü düşüncelerin çizdiği yolda ilerleyen bir dönem oldu. 1. Aleksandr bu dönemde arkadaşlarının oluşturduğu, gizli bir gruba danışarak pek çok karar verdi. Bu dönemde 1802 tarihinde pek çok bakanlık kuruldu ve bu bakanlıkların nasıl yönetileceği belirlendi. Ancak dediğim gibi Napolyon savaşları ile birlikte 1. Aleksandr’ın yönetimi genel olarak savaş koşullarında geçti. Napolyon Savaşları’ndan sonra 1. Aleksandr daha özgürlükçü ve liberal düşüncelerden vazgeçerek muhafazakar eğilimlere yöneldi. Bu dönem 1815 – 1825 yılları arasında geçer. Bu dönemde 1. Aleksandr okul ve üniversitelerde ve ülkenin genelinde sansür uyguladı. Askeri alanda ordunun kendisine yetebilmesi için yapılan toprak reformu halkın oldukça rahatsız olmasına neden oldu. Çünkü bu reformda askerlere tarımdal üretim yapması için toprak veriliyordu ve bu topraklar halkın toprakları olabiliyordu. Yıllar geçtikçe Rusya’da liberal zihniyet gizlice kendisini büyütüp halk tabanına yayılarak isyan etmeye hazırlandı. Ancak 1. Aleksandr 1825 yılında hayatını kaybedince isyancıların planı da bozuldu ve isyan 1825 yılında yapıldı.

 

1. Aleksandr kimdir?

Yorumlar

  • O kadar plan yap, hepsi çöp olsun

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Temel İhtiyaçların Karşılanamaması

Temel İhtiyaçların Karşılanamaması

Yaşam Mücadelesi

Yaşam Mücadelesi

Önlem Alınamaz Felaketler

Önlem Alınamaz Felaketler

Tüm Dünya İçin Kültür

Tüm Dünya İçin Kültür

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Temel İhtiyaçların Karşılanamaması

probiyotik

Cinci Hoca ve Padişah

bubble30
Nielawore

GÜNÖTE VEYA GÜNDÖNÜMÜ 21 ARALIK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun