1762 yılında 1. Elizabeth’in ölümü ile Rusya’da tahta 1. Petro’nun torunu 3. Petro geçti. 3. Petro tahta geçer geçmez Rusya’nın Prusya yani Almanlarla olan savaşını bitirdi. 3. Petro kendinden önceki çar 1. Elizabeth’in aksine Almanlara karşı çok daha ılımlı davrandı. Hatta 3. Petro Prusya’nın Danimarka’ya yapacağı saldırı için onlara askeri destek olabilecek politikalar bile izledi. 3. Petro Rus Ortodoks Kilisesi’ne Lutheryancı yani Protestan mezhebinin öğretilerini benimsetmeye çalıştı. Aynı zamanda 3. Petro saray muhafızlarının yükümlülüklerini artırarak onları kendisinden uzaklaştırdı. 3. Petro yüzünden Rusya’da tekrar Alman etkisinin başlayabileceği endişesi oluştu. 3. Petro hem sarayda hem halk arasında hem de soylu sınıf arasında antipati toplayan birisi oldu. Yine 1762 yılında 3. Petro’nun eşi Katerina’nın ve Katerina’nın sevgilisi olduğu düşünülen Grigori Orlov’un içinde bulunduğu bir saray darbesi ile 3. Petro tahttan indirildi. 1762 yılında Katerina Rus Çariçesi 2. Katerina olarak tahta geçti.
2. Katerina dönemi gelişim ve aydınlanma olarak 1. Petro dönemine benzemektedir. 2. Katerina tıpkı 1. Petro gibi batıda olan gelişmeleri ülkesine taşımak için büyük çabalar gösterdi. 2. Katerina özellikle Fransız etkisinin Rusya’da hissedilmesini sağladı. Ayrıca 2. Katerina hukuksal alanda pek çok reform yaptı. 1775 Yerel Yönetim Yasası, 1785 Soylular ve Şehirler Yasası, 1786 Milli Eğitim Yasası gibi pek çok yasa çıkardı. 2. Katerina’nın ekonomik alanda yaptığı katkılar oldukça fazlaydı. 2. Katerina tarımsal üretimin zenginliğin temeli olduğuna inanırdı. 2. Katerina tarım ve çiftçiliği desteklemek için 1765 yılında Serbest Ekonomi Kurumu’nu kurdu. 1. petro döneminde Rusya’da 200 kadar olan ekonomik şirket 2. Katerina döneminde 1800’e kadar çıktı. 1764 yılında dini bir reforma imza atan 2. Katerina kilise mallarını tamamen devletleştirdi. 2. Katerina Rusya’da hükümdar olduğu süre boyunca eğitimden yönetime daha pek çok alanda bir sürü reform yaparak Rusya’nın pek çok açığını kapattı.
Ancak 2. Katerina refomcu yanından çok Rusya topraklarını genişletmesi ile bilinir. 2. Katerina döneminde Lehistan – Litvanya Birliği Avusturya, Rusya ve Prusya arasında paylaşılmıştır. 3 devlet de Lehistan – Litvanya Birliği’ne saldırarak bu devleti aşamalar halinde yok etmişlerdir. Bu yok oluşun öncüsü ise 2. Katerina olmuştur. 2. Katerina döneminde Rusya ayrıca Kırım topraklarını tamamen eline geçirmiştir. Bu olaya sebep olan ise Lehistan – Litvanya Birliği’nin ilk aşamada tahtının Rusya tarafından ele geçirilmesi sırasında kaçan Leh askerlerin Osmanlı Devleti’ne sığınıp Osmanlı Devleti’nden yardım istemesi ve Osmanlı’nın Lehistan için Rusya ile savaşa girmesi ile oldu. 1768 yılında başlayan bu savaş 1774 yılında Rusya’nın kesin zaferi ile sona erdi. Bu savaşın sonunda imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması ile Kırım Osmanlı Devleti’nden bağımsız bir toprak haline gelmiştir. 9 sene sonra ise Kırım Ruslar tarafından tamamen ele geçirilmiştir. 1783 yılında Kırım meselesi ve yüzünden Rusya ile Osmanlı arasında yeniden bir savaş çıktı. 1792 yılında bu savaş da Rusların galibiyeti ile son buldu. 1792 yılında imzalanan Yaş Antlaşması ile Rusya hem Osmanlı’dan daha fazla toprak aldı hem de fazladan ticari ayrıcalıklar elde etti. 1796 yılında ise 2. Katerina hayatını kaybetti.
2. Katerina kimdir?
Yorumlar
Neden çılgın dedik anlamadım
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız