Nisan 04, 2025

Çin ve Kâğıt

Ancak batı dünyasının bunu da Çin'den bir asır geride olduğunu belirtelim. Çünkü 3. yüzyılda Çinliler, dut ağacının kabuklarından, keten, hintkeneviri ve kenevir liflerinden üretmeyi başarmışlardı. Ama formülünü büyük bir gizlilikle batı dünyasından saklamışlardı. Ta ki, Abbasiler döneminde Arapların Semerkant kenti işgali sırasında, İslam savaşçılarının Çinli kâğıt ustalarını esir etmelerine kadar.

Çin ve Kâğıt

Önceler İslam’ın tekelinde olup, Bağdat, Kahire, Tunus, Fez gibi kentler de gelişen kâğıt üretimi, sonra İspanya'ya, Sicilya’ya ve oradan da İtalya’ya yayıldı.13.yüzyılda Avrupa'nın her yanında kurulan büyük kâğıt imalathanelerindeki sistem, birkaç düzenleme dışında Çinlilerin geliştirdiği üretim süreciyle aynıydı. Yazı ve kâğıdın mutlu evliliği, 1960 yılına kadar aralıksız sürdü. Bu tarihte Marshall McLuhan isimli bir mühendis, bir elektronik devrimin adımını attı ve bundan böyle yazının yerini görüntünün alacağını söyledi.

Çin ve Kâğıt

Ve günümüzün kâğıtsız ofisleri, bu düşüncenin ışığında doğdu. Günümüzde dev bir ansiklopediyi bir CD'nin içine taşımak mümkün... Aslında, bilim adamları ekrandaki yazıyla, eski yazının çok da büyük farklılıklar göstermediğini söylüyorlar. Çünkü her ikisinde de belirleyici olan metnin insanın gözlerinin önünde yer alması. Tek farkı bu kez dikey olması... Kısacası Tutankamon, Gutenberg, Bili Gates, bütün bu isimler aynı mücadelenin içindeydiler.

Yorumlar

  • Çin çok önemli

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Hunlar ve Liderleri Atilla

Hunlar ve Liderleri Atilla

Basil Zaharoff Aslında Kimdir?

Basil Zaharoff Aslında Kimdir?

Kurtuluş Savaşı ve Silah Alımı

Kurtuluş Savaşı ve Silah Alımı

Kurtuluş Savaşı’mızdaki Silahlanmamız

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Doğada Güç

probiyotik

Hunlar ve Liderleri Atilla

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun