Kasım 24, 2024

ÇOK BÜYÜK TOPRAK KAYIPLARI: 2. ABDÜLHAMİD

2. Abdülhamid 1842 yılında doğdu. Şehzadeliği boyunca sade bir hayat yaşadı. 1867 yılında amcası Sultan Abdülaziz ile birlikte Avrupa gezilerinde bulundu. 1876 yılında padişah oldu. Padişah olduğu zaman Osmanlı Devleti Balkanlarda isyanlarla mücadele halindeydi. Aynı zamanda Osmanlı ekonomisi büyük borçların altında eziliyordu. 1876 yılında ilk Osmanlı anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edildi.1877 yılında Osmanlı’da ilk meclis olan Meclis-i Umumi açıldı. Bu şekilde 1. Meşrutiyet başladı ve Osmanlı yönetim sistemi padişahla meclisin ülkeyi birlikte yönettiği anayasal monarşiye geçti. 1877 yılında İngilizler Balkan sorununun çözülmesi için Londra Protokolünü hazırladı ve Osmanlı – Rusya sorunlarına arabuluculuk yaparak çözmek istedi. Ancak Osmanlı Devleti Londra Protokolü’nün şartlarını kabul etmeyince Rusya 1877 yılında ile Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Bu şekilde Osmanlı ve Rusya arasında 93 Harbi başladı. Bu savaşı Osmanlı Devleti kaybetti.1878 yılında Osmanlı Devleti Ayastefanos Antlaşması ile Rusya ile barış yaptı. Ancak bu antlaşmaya Avrupalı devletler müdahale etti çünkü bu antlaşma Rusya’yı oldukça güçlü bir konuma getiriyordu.

ÇOK BÜYÜK TOPRAK KAYIPLARI: 2. ABDÜLHAMİD

Aynı yıl Osmanlı İmparatorluğu, Rus İmparatorluğu, Britanya İmparatorluğu, Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, İtalya Krallığı ve Fransa’nın içinde olduğu Berlin Antlaşması yapıldı. Bu antlaşmanın sonunda Osmanlı neredeyse Balkanlardaki bütün topraklarını kaybetti. Balkanlarda pek çok devlet kuruldu. Ayrıca Osmanlı Rusya’ya çok ağır bir savaş tazminatı ödedi.1878 yılında Berlin Antlaşması’nda İngilizler destek vermek karşılığında Osmanlı’dan gizli bir şekilde Kıbrıs’ın kendilerine verilmesini istedi. İngilizler ile Osmanlı arasında Kıbrıs'ın yönetimini değiştirme hakkı doğuran ve İngilizlerin Kıbrıs’a asker çıkarmasına izin veren bir anlaşma yapıldı. Anlaşmadan hemen sonra İngilizler tarafından Kıbrıs’a asker çıkarıldı ve Kıbrıs İngilizlerin eline geçti. Aynı yıl İngilizlerin desteği ile Bosna – Hersek yönetimi Avusturya’ya bırakıldı. 2. Abdülhamid 1878’de meclisi kapattı. Meclisin kapatılmasının ardından 1880 yılında 2. Abdülhamid Osmanlı Devleti içinde hakimiyetini kuvvetlendirebilmek için Yıldız İstihbarat Teşkilatı’nı kurdu. İçinde birçok hafiye (başkaları hakkında bilgi toplamakla görevli kimse) bulunduran bu teşkilatın amacı Osmanlı sınırları içinde 2. Abdülhamid’e karşı yapılması planlanan herhangi bir darbe girişimi ya da isyan hareketini tespit edip oluşmadan engellemekti.

ÇOK BÜYÜK TOPRAK KAYIPLARI: 2. ABDÜLHAMİD

Kıbrıs’ın İngilizler tarafından alındığını gören Fransızlar 1881 yılında Tunus’u istila etti. 1883 yılında Mersa Antlaşması ile Tunus tamamen Fransa’ya bırakıldı. Tunus’ta bunlar yaşanırken 1882 yılında Mısır’da yabancı güçlerin Osmanlı içişlerine karışmasına tepkili olan çevreler ayrı bir hükümet kurdular. Bu hükümetin kurulmasına İngilizlerden tepki geldi ve bu hükümet 2. Abdülhamid tarafından kapatıldı. Bunun üzerine Mısır’da isyanlar başladı ve bizzat İngiliz ordusu Mısır’a müdahale edip isyancıları öldürünce aynı zamanda Mısır’ı da işgal etmiş oldu. 1882 yılında Mısır İngilizlerin eline geçti. Aynı zamanda 1881 yılında Osmanlı’nın borçları yüzünden Düyun-u Umumiye kurulmuştu. Düyun-u Umumiye İngilizler ve Fransızlar tarafından yönetiliyordu. Düyun-u Umumiye’nin Osmanlı içinde bazı vergileri bizzat toplama yetkisi bile vardı. Düyun’u Umumiye’nin kurulması ile Osmanlı Devleti mali bağımsızlığını yitirmişti.1887 yılına gelindiğinde ise Ermeni isyanları başladı. Bu isyanlar 1895 yılına kadar devam etti. Bu isyanlar bastırılması o kadar kanlı olmuştu ki Avrupa’nın genelinde 2. Abdülhamid’e karşı antipati uyandırmıştı.

ÇOK BÜYÜK TOPRAK KAYIPLARI: 2. ABDÜLHAMİD

1899 yılında Kuveyt yönetimi İngilizlerle gizlice anlaşarak dış işlerinde tamamen İngilizlere bağlı olmak koşulu ile İngilizlerden para ve silah yardımı almayı kabul etti. Osmanlı yönetimi buna karşı çıksa da en sonunda askeri müdahaleden kaçındı ve Kuveyt İngilizlerin etkisine girdi.1. Meşrutiyet’in kaldırılıp anayasanın askıya alındığı günden itibaren 2. Abdülhamid’in yönetimine karşı var olan muhalefet sürekli olarak güçlendi. 1889 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti kuruldu. Bu cemiyet Osmanlı içinde sürekli olarak güçlendi ve 1908 yılında 2. Abdülhamid’e yaptıkları baskılar sonucunda anayasanın tekrar yürürlüğe girmesini sağladılar ve 2. Meşrutiyet ilan edildi. 2. Meşrutiyet dönemi ağırlıklı olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kontrolünde geçti. 1909 yılında tarihe 31 Mart İsyanı olarak geçecek olan olay yaşandı. Bir grup asker dini önderlerinin peşine takılarak Osmanlı yönetimine karşı isyan ettiler. Bu isyanlar İttihat ve Terakkici subaylar tarafından bastırıldı ve sıkı yönetim ilan edildi. Sıkı yönetim sırasında alınan kararla 1909 yılında 2. Abdülhamid tahttan indirildi. 1909 yılında tahttan indirilen 2. Abdülhamid 1918 yılında hayatını kaybetti.

 

 

2. Abdülhamid döneminde neler yaşandı?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Çocukluk

Uzun Çocukluk

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Alternatif Çözümler

Alternatif Çözümler

Basit Düşünememek

Basit Düşünememek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun