Dinozor yumurtası üzerinde çalışan uzmanların çalışmaları, bir dinozor yumurtasının içinin nasıl olduğu hakkında tam bir fikir veriyor... Dinozor embriyonu yumurtanın içinde kendi üstüne kapanmış bir şekilde duruyor. Bir göbek bağıyla, yumurtanın sarısında bulunan kılcal damarlar aracılığıyla besleniyor.
Bazı bilim adamları dinozorları kuşların atası olarak kabul ediyor
Bundan tam 65 milyon yıl önce, gizemli bir şekilde yeryüzünden silinen dinozorlar kimi bilimadamlarına göre bugünkü kuşların atası... Bilim dünyası özellikle 19. yüzyılda bulunan "Archeopteryx" türü dinozorun fosillerinden sonra bu tezi hararetle savundu. Gerçekten de, bir güvercin boyundaki bu ilkel kuş, iki ayaklı bir küçük etobur dinozor olan "Compsognathe" ile müthiş benzerlikler gösteriyordu. Çünkü her iki yaratık da yumurtlayarak çoğalıyordu.
Yumurtaların fosillerine olan ilgi de olağanüstü boyutlara ulaştı
Dinozorların kuşların atası olduğu tezinin güçlenmesiyle birlikte, bu hayvanların yumurtalarının fosillerine olan ilgi de olağanüstü boyutlara ulaştı. Bugün dinozor yumurtası fosilleri bilimadamlarının bir numaralı bilgi kaynağı durumunda... Bu fosilleri inceleyerek dinozorların metabolizma yapıları ve aile ilişkileri konusunda daha fazla detay elde ediyor ve böylece hem onların kuşlarla olan akrabalıkları hem de gizemli sonlanın açıklamaya çalışılıyorlar...
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız