Ekim 05, 2024

Doğu ile Batı Tartışması

II. Viyana Kuşatması bozgunu, Doğu Sorunu’nun artık Batı için korkunun verdiği çaresiz likle ürpererek beklediği bir tehdit olmaktan çıktığını gös teriyordu. Osmanlı İmpara torluğu, 1699'da imzalanan Karlofça Antlaşması ile tarihi nin en büyük toprak kayıpla rını verdi. 1768- 1774 Osmanlı-Rus Savaşı, Doğu Sorunu'nda en önemli dönüm noktasıdır. Osmanlılar, bu savaşta, tarihin de ilk defa tek bir devlet kar şısında büyük bir hezimete uğramıştı. Savaşın sonunda Osmanlı, tarihinin en ağır anlaşmalarından olan Küçük Kaynarca Ant laşması'nı imzalamak zorunda kaldı. Artık Doğu Sorunu'nda yeni ve en etkili aktör olarak, Rusya faktörü ortaya çıkmıştı.

Doğu ile Batı Tartışması

Küçük Kaynarca Ant laşması üzerinden faz la bir zaman geçme den, Rusya 1783’te Kırım'ı fiilen işgal etti. Kırım'ın geri alınması için 1787'de Rusya'ya savaş ilan edildi. Sa vaşın başlamasından iki yıl sonra Avrupa'daki denge leri alt üst edecek olan Fransız İhtilâli patlak verdi.

Doğu ile Batı Tartışması

Avusturya, 1791'de Ziştovi Antlaşması'nı imzalayarak sa­vaştan çekildi ve bu savaştan sonra Fransız İhtilâli'nin yay dığı milliyetçilik fikrinin de et kisiyle Osmanlı İmparatorlu ğu'nun toprak bütünlüğünün korunması yönünde bir dış politika takip etti. Özellikle Rusya'nın Bal kanlar'da Ortodoksluğu ve Slav milliyetçiliğini kullana rak Osmanlı aleyhine yayıl maya çalışması, Avusturya için de büyük bir tehlike oluşturuyordu.

Doğu ile Batı Tartışması

Avusturya'nın savaştan çekilmesine rağmen Rus bir likleri önemli başarılar kazan maya devam etti ve Osmanlı İmparatorluğu, özellikle Ma çin' deki hezimetten sonra, İngiltere ve Prusya'nın aracılığı ile 10 Ocak 1792'de Rusya ile Yaş Antlaş ması'nı imzalamak zorunda kaldı. Bu antlaşma ile büyük toprak kay bına uğrayan Os manlı, Kırım'ı geri alma hayallerini de kaybetmişti.

Yorumlar

  • Asla bitmeyen bir tartışma

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun