On ay boyunca eşine yazdığı mektuplar ve tuttuğu notlarda, başlangıçtaki büyük umutlar içeren düşünceleriyle kısa süredeki hayal kırıklığını görmek pek kolaydır. 2- 5 Kasım 1921'de, "Bura halkı herhalde Bingazililer kadar zahmet vermeyecek. Buraları eski bir medeniyet görmüş, devlet kurmuştur" diye yazar. 1911- 12 savaşı sırasında Bingazi'deki bedevileri örgütlerken Alman dostlarına yazdığı mektuplarda bunlarla bir İslam imparatorluğu kurulabileceğini öne sürüyordu. Orta Asyalılarla daha kolay işbirliği sağlayabileceğini belirtmesi, güveninin sınırsızlığının kanıtıdır. Ancak kısa bir süre sonra, 8 Aralık'ta ayakları suya erer ve "Her şey karmakarışık, burada Bingazi'deki samimiyet dahi yok" diye yazarak hayal kırıklığını ifade eder.
Notlarındaki mevcut iki rüya da başlangıçtaki inanç ile sonraki umutsuzluğu çok açık bir biçimde yansıtmaktadır. 2 Kasım 1921'de şöyle yazar: "Dün gece bir rüya gördüm. Bir dere boyunca yüksele yüksele taa kaynağa kadar gittim. Burada yeşil bir çimenlik ortasında bir saray vardı. Bunun önünde bir havuzun ortasında, fıskiyeden çıkan su, nehrin menbaını teşkil ediyordu. Diğer tarafı büyük bir parktı. Uyandım kalbim atıyordu."
Enver'in kendi mantığı içinde yorumlanırsa; yeşil, saray, fışkıran sular, başarının kaynağına vardığından başka türlü bir anlam taşımazlar. Altı hafta sonra 14 Aralık’ta ise tam tersi bir rüya var:”Bu gece fena bir rüya gördüm. Sana hermelin kürk almıştım. Bir de baktım, hermelini sökmüşler. Yalnız kurşuni kadife kalmış. Artık tefsirini sorma, yazmayacağım.” Büyük bir sevgiyle bağlı olduğu eşi Naciye Sultan’ın aldığı kürkün parçalanmasını yorumlamayı istemiyordu. Aslında bu rüya içinde bulunduğu koşulları yansıtıyordu. Zira o sırada Enver ve arkadaşları tutsaktılar. Hem de düşmanlarına değil, birlikte “dünya ihtilali” tasarladığı Türk ve Müslüman kardeşlerine!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız