Ekim 04, 2024

Fazıl Ahmed Paşa Uyvar’ı Nasıl Fethetti? – Friendz10

Osmanlılar, Venedik’e karşı karadan bir savaş için hazırlıklar yaparlarken, Habsburgların Osmanlı tabiyeti altında olan Erdel’e müdahaleleri nedeniyle, bundan vazgeçip Avusturya’ya savaş açıldı. Fazıl Ahmed Paşa, Avusturya’nın önemli savunma noktalarından biri olan Uyvar’ı 38 günlük bir kuşatmadan sonra, 24 Eylül 1663’te fethetti. Uyvar’la birlikte 4 büyük kale,30’a yakın palanga ve 700 köy, Osmanlı topraklarına katıldı.

Fazıl  Ahmed Paşa Uyvar’ı Nasıl Fethetti? – Friendz10

Bu fetihler Avrupa’da büyük bir heyecan yarattı: İspanya, Fransa, Saksonya, ve Brandenburg; Avusturya’ya para ve asker yardımında bulunarak Osmanlı’nın ilerleyişini durdurmaya çalıştılar. Osmanlı ordusu düşmana ağır bir darbe vurmadığı için, İstanbul’a geri dönmemişti. Kışı Macaristan’da geçirdikten sonra ilerlemeye devam etti. 1 Ağustos 1664’te Osmanlı kuvvetleri, Avusturyalı komutan Montecuccoli’nin idaresindeki orduyla Saint Gotthard köyü civarında karşılaştı.

Fazıl  Ahmed Paşa Uyvar’ı Nasıl Fethetti? – Friendz10

Osmanlı ordusu Haçova Savaşı’ndan sonra meydan savaşı yapmamış, daha ziyade kale kuşatması üzerinde uzmanlaşmıştı. Avusturyalılar ise 30 yıl savaşları nedeniyle, gerek meydan savaşlarında gerekse savaş araç gereçleri alanında oldukça aşama göstermişlerdi ve başlarında da önemli bir komutan olan Montecuccololi vardı.

Fazıl  Ahmed Paşa Uyvar’ı Nasıl Fethetti? – Friendz10

Avusturya kuvvetleri, Osmanlı ordusunu hezimete uğratamadıysa da bir üstünlük sağlamış ve nehri geçmelerini engellemişti. 10 ağustos 1664’te imzalanan Vasvar Antlaşması’yla Erdel’den çekilmişler ve Osmanlı fetihlerini tamamlamıştı. Bu antlaşma bütün Avrupa’da şaşkınlıkla karşılandı: Savaşta mağlup olan Osmanlı, antlaşma masasında kazanmıştı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun