2. Kılıç Arslan 1192 yılında vefat ettiğinde Anadolu Selçuklu Devleti 11 oğluna miras kalmıştı ama o 1. Gıyaseddin Keyhüsrev’in tahta geçmesini istiyordu. Ve öylede oldu. 1. Gıyaseddin Keyhüsrev babası 2. Kılıç Arslan 1192 yılında öldükten sonra devletin başına geçti. Ama her şey öyle baba isteyince olmuyor. En büyük ve devlet içinde en güçlü kardeş olan 2. Süleyman Şah kılıcını çekip “Kral benim ulan” diyerek 1. Gıyaseddin Keyhüsrev’in yönetimine baş kaldırdı. Diğer kardeşler 2. Süleyman Şah’a itiraz etmeyip ona boyun eğdiler.
1192 yılından beri bugünü planlayan 2. Süleyman Şah 1196 yılında ordusu ile 1. Gıyaseddin Keyhüsrev’in üzerine yürüdü ve tahta geçti. Adam analitik. Sen 4 yıl planla sonrada başarılı ol. Sonrasında yerinde durmayan bir devlet var. Kim o dersiniz tabi ki Bizans. Anadolu Selçuklularında ortalık karışınca bu fırsatçı arkadaşlarımız hemen tacize girişti ama 2. Süleyman Şah tarafından bu tacizler durduruldu. Sonrasında diğer bir fırsatçı arkadaşımız olan Ermeniler de askeri saldırıda bulundular ama bu girişim onların sonu oldu ve Anadolu Selçukluları tarafından vassal alındılar.
Sonrasında 2. Süleyman Şah Saltuklu Kralını kendisini ağırlama şeklini beğenmediği için hapsettirtti ve tüm Saltuklu topraklarını egemenliği altına aldı. Bahaneye bak herkes akrep gibi birbirini sokmuş o dönemlerde. Daha sonra Gürcüler ile uğraşan 2. Süleyman Şah 1204 yılında hayatını kaybetti. 1205 yılında tahta tekrar 1. Gıyaseddin Keyhüsrev geçti. Ama sular durulur mu tabi ki hayır illaki bi fesat çıkacak. 1. Gıyaseddin tekrar tahta geçerken Trabzon’da Trabzon Rum imparatorluğu kurulmuş ve Anadolu Selçuklularına saldırmıştı ama sonra 1. Gıyaseddin tarafından geri püskürtülmüşlerdi.
Sonrasında Gıyaseddin gaza gelerek Antalya’yı aldı. Sonrasında gene Ermeniler isyan etti ama ne fayda bizim Gıyaseddin bu sorunu da halletti. Yıl 1211’e geldiği zaman 1. Gıyaseddin gaza gelip İznik İmparatorluğu’na daldı. Alaşehir Muharebesi’nde meydan savaşını kazanan Gıyaseddin daha da gaza gelip cesetler arasında tek başına gezinirken saha kalmış bir düşman askeri tarafından öldürüldü. Sonrasında kaçışan İznik İmparatorluğu askerleri tekrar toplanarak Anadolu Selçuklu askerlerine contra atak yaptılar ve Anadolu Selçukluları kazanacakları savaşı kaybettiler. Demek ki neymiş gazla hareket eden yolda kalırmış.
1. Gıyaseddin Keyhüsrev ne zaman Anadolu Selçoklu hükümdarı oldu? 1. Gıyaseddin Keyhüsrev ne zaman yeniden tahta geçti? 1. Gıyaseddin Keyhüsrev nasıl tahttan indirildi? Alaşehir Muharebesi2ni kim kazandı? 1. Gıyaseddin Keyhüsrev neden öldü?
Yorumlar
Gaza gelme hemenn
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız