Ekim 06, 2024

Fetret Devri

Fetret sözcüğü, 'zaaf, gevşeme, gücünü ve tesi rini kaybetme' anlamla rına gelir. Dini literatürde 'Fetret' Hz. İsa ile Hz. Mu hammed arasında geçen döne min adıdır. Tasavvufta, mürit lerin tarikat adap ve erkânını yerine getirmede gevşeklik gösterdiği dönemler 'fetret' olarak adlandırılır. Siyasi ta rihte ise, devletlerde merkezi otoritenin zayıflayıp yönetim boşluğunun doğduğu dönem­lere 'fetret devri' denilir.

Fetret Devri

Osmanlı tarihinde, Yıldı rım Bayezid’in Timur'a 1402'de yenilip esir düşme sinden, Çelebi Mehmed'in bütün kardeşlerini bertaraf edip tek başına Osmanlı tah tına çıktığı 1413 yılına kadar süren döneme, 'Fetret Devri' adı verilir. Bu döneme 'Fasıla- i Saltanat', yani 'Saltanat ara sı' da denilir. Ankara Savaşı, Osmanlı tarihinin ilk dönemle rinin en önemli başa­rısızlığıdır. Bu yenilgiyle, adım adım büyük zorluklarla kurulan Osmanlı Beyliği, bö lünme ve dağılma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiştir.

Fetret Devri

28 Temmuz 1402'de Yıldırım Bayezid'in ordusu, Ti mur karşısında Osmanlı tari hinin en ağır yenilgilerinden biriyle karşı karşıya idi. Ordu dağılmış ve Sultan, iki oğlu ile birlikte, esir düşmüştü. Yıldı rım'ın savaş meydanından kaçmayı başaran üç oğlu ise, devletin birliğini sağlayacak durumda değillerdi.

Fetret Devri

Timur, Anadolu'dan ayrı lırken, yeniden ayağa kalkma ması için, Osmanlı İmparator luğu'nun topraklarını parçala mıştı. Yıldırım zamanında il hak edilmiş Anadolu beylikle rinin topraklarını, eski bey ai lelerine vermiş; üç şehzadeyi de bulundukları bölgelerin hâkimi tayin etmişti. Böylelikle Osmanlı için, dağılma ve parçalanma gün deme gelmişti. Yaklaşık bir asırlık bir mücadele sonunda oluşturulmuş olan devlette kaos vardı. Bu durum, şehza delerin hem kendi aralarında hem de Anadolu beylikleriyle mücadeleye girmelerine ne den oldu. 

Yorumlar

  • Vay beee

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun