1660’lı yıllardan itibaren Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya olan göçler iyice hız kazanmıştı. Fransa ve İngiltere Kuzey Amerika’da topraklarını 1660’lı yıllardan itibaren hızla genişlettiler. İspanya Amerika Kıtası’nda en geniş topraklara sahip olan ülke olmasına rağmen 1660’lı yıllarda ve sonrasında İspanya’nın Amerika Kıtası’ndaki toprak genişlemesi hızla yavaşlamıştı. Kuzey Amerika’da 3 güçlü ülke vardı. İspanya, Fransa ve İngiltere. 1660’lı yıllardan 1700’lü yıllara kadar Kuzey Amerika’da topraklarını en hızlı genişleten ülke Fransa olmuştu. Fransa’nın gücü o dönemde oldukça yüksekti ve 1700’lü yıllarda yaşanan başka bir olay belki de Fransa’yı sadece Amerika Kıtası’nın değil dünyanın en güçlü devleti haline getirebilirdi.
1700 yılında dönemin İspanya Kralı 2. Carlos ölmüş ve yerine geçebilecek bir varis bırakmamıştı. Avrupalı devletler İspanyol topraklarını paylaşmanın hesabını yaparken İspanyol mirasının en güçlü adayı olarak Fransa öne çıkmaya başladı. İspanya’nın sadece Amerika Kıtası’ndaki toprakları günümüz Meksika’sından başlayıp Güney Amerika’nın batı kısmını içine alarak günümüz Arjantin’inin büyük bir bölümünü içine alıyordu. İspanyol mirasının Fransa’ya kalması demek Fransa’nın bütün bu topraklara sahip olması anlamına geliyordu. Yani Fransa belki de dünyanın en güçlü devleti haline gelecekti. Bunun olmasını istemeyen İngiltere, Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, Hollanda, Portekiz, Branderburg ve Savua Dukalıkları birlik halinde Fransa’ya saldırdılar.
Tarihe İspanya Veraset savaşları olarak geçecek olan bu savaş 1715 yılına kadar sürdü. Bu savaşın sonunda Fransa yenildi ve İspanya tahtı hiçbir başka krallığın eline geçmedi. Bu savaş yaşanırken Portekiz günümüz Brezilya toprakları üzerinde daha fazla genişleme göstermişti. Savaşın sonlarına doğru ise Fransa’nın toprakları günümüz ABD’sinin batısına doğru genişleme gösterirken İngiltere ise günümüz Kanada topraklarının yarısını kolonileştirmişti. İspanya ise Güney Amerika’da birkaç ufak toprak dışında bir şey kazanamamıştı.
Fransa nasıl durduruldu?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız