Ocak 24, 2025

Haçlı Seferinde İstanbul’un Ele Geçirilmesi

Haçlılardan, alacaklarına karşılık, Macar şehri Zara’ya saldırmalarını istediler. 1202 Haziran ayı başın­dan itibaren Haçlılar Vene­dik'e gelmeye başladılar ve San Niccolo di Lido adasına yerleştirildiler. Ancak mali meseleler yüzünden sefer, tı­kanıp kaldı. Kış ayları yakla­şıyordu. İlkbaharda denize açılma mevsimi gelene kadar orduyu burada tutmak müm­kün görünmüyordu. Venedik ise Haçlıları verdiği malzeme­yi kesmekle tehdit ediyordu. Venedik Doge'u Enrico Dandolo, Haçlılara 'şeytani' bir teklifte bulundu: Eğer Haçlı­lar, Venedik'in Dalmaçya bölgesinde hakimiyet sağla­masına ön ayak olursa Vene­dik de Haçlıların borçlarını erteleyebilirdi. Bunun yolu da Macarların bölgedeki güçlü merkezi Zara şehrini zapt etmekti. Zara'dan elde edilecek ganimetlerle Haçlı­lar pekala borçlarını ödeye­bilirlerdi!

Haçlı Seferinde İstanbul’un Ele Geçirilmesi

Ancak bir Hıristiyan şehri­ne saldırmayı hedefleyen bu teklif, Haçlılar arasında bü­yük bir tartışmaya yol açtığı gibi, Papa'nın da tepkisini çekti. Ama Enrico kararlıydı ve Haçlıları da peşinden sürükledi: 15 Kasım'da şehir düştü ve derhal yağma edildi. Ganimet Enrico ve Haçlılar arasında paylaşıldı.

Haçlı Seferinde İstanbul’un Ele Geçirilmesi

Haçlı ordusu henüz Za­ra'da iken, Boniface de Mont­ferrat, Philipp von Schwa­ben'dan bir haber aldı: Haber, hapisten kaçıp Philipp  von Schwaben’ın yanına sığınmış olan kayınbiraderi Aleksios Angelos'un bir teklifini bildi­riyordu: Aleksios amcasının yerine kendisini Bizans tahtı­na çıkardıkları taktirde, Haç­lıların Venedik'e olan borçla­rını ödemeye, Mısır seferi için para ve yiyecek yardımı yap­maya ve Haçlı ordusuna 10 bin kişilik bir Bizans birliği vermeye hazır olduğunu bildi­riyordu. Böyle bir teklif, Haçlıların büyük çoğunluğunu sevindirdi: Batı dünyasının Bizans’a karşı uzun zamandır içinde biriktirdiği kız­gınlık ve kıskançlık duy­gularını tatmin edecek bir fırsat çıkmıştı.

Haçlı Seferinde İstanbul’un Ele Geçirilmesi

Onlar Kutsal Ülke'ye gitmek istiyorlardı. Ancak Boniface ve Enrico, kutsal toprakları elde etmenin tek yolunun ön­ce bu teklifi kabul edip sonra Mısır'a gitmek olduğunda ıs­rar ettiler. Venedik'in tek dış politikası İstanbul'un ticaret imtiyazlarını elde etmekti. Hatta İstanbul'u kontrol altı­na almak istiyordu.

Yorumlar

  • İstanbul'un tarihte ilk kez ele geçirilişi

  • Haçlılar İstanbul'a neler ettiler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Dönem İdeolojisi

probiyotik

Antik Dönemde Deprem İnanışı

bubble30
Nielawore

YEREL GALAKSİ: M110

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun