Kasım 15, 2024

Hata Üstüne Hata

1894 yılında 3. Aleksandr’ın hayatını kaybetmesinin ardından tahta 3. Alekasnadr’ın oğlu 2. Nikolay geçti. 2. Nikolay tahta geçmişti ancak ortada bazı sorunlar vardı. Bu soruların en büyüğü 2. Nikolay’ın kendisiydi. 2. Nikolay’ın yapısı özellikle Rusya gibi büyük bir imparatorluğu yönetmeye müsait değildi. Ayrıca 2. Nikolay’ın içinde yönetme arzusu da yoktu. Ancak 2. Nikolay tüm bunlara rağmen çar olmanın ayrıcalıklarından vaz geçmek istemedi. Sarayına çekildi ve halktan iyice uzaklaşmış bir şekilde Rusya’yı yönetmeye başladı. Bu yüzden Rus halkının arasında büyüyen devrimci ve sosyalist fikirleri yeterince anlayamadı. Rus halkının içinde büyüyen bu fikirlerin sebebi ise Rus halkının yaşam şartlarının son derece korkunç olmasıydı. O dönemde bütün Rusya’da bulunan yolların toplam uzunluğu Fransa’da bulunan yollardan daha azdı. Rus halkı Orta Çağ şartlarında yaşıyordu. 1902 yılına gelindiğinde Rusya’da sanayinin gelişimi için çeşitli adımlar atılmıştı ancak bu adımlar işleri daha da kötü bir hale sokacaktı.

Hata Üstüne Hata

Rusya’da yapılan sanayileşme çalışmaları Rus halkının yaşam tarzını bozmaya başlamış ve büyük bir bunalımı beraberinde getirmişti. Rus yönetimi köylülerin sorunlarını tam olarak anlamaya çalıştıysa da bunda başarılı olamamıştı ve bu durum 1903 yılında Rusya’da köylüler isyan etti. Aynı zamanda işçi sınıfı büyük bir greve başladı. Tek sorun içeride değildi. O dönemlerde Rusya Fransa ile ittifak içindeydi ancak 1905 yılında 2. Nikolay Almanya ile de bir ittifak antlaşması imzalamıştı. almanya ise o dönemde Fransa’nın baş düşmanıydı. 2. Nikolay’ın hatalı yönetimi Rusya’yı hem içeride hem de dışarıda çok zor duruma sokuyordu.

Hata Üstüne Hata

Ancak en kötüsü daha gelme 1894 – 1895 yılları arasında tarihe Birinci Japonya – Çin Savaşı olarak geçecek olan olay yaşandı. Bu savaşı kazanan taraf Japonya oldu ve Çin Japonya’ya Kore’yi, Laodun yarımadası ve Port – Artur limanını bırakmak zorunda kaldı. Ancak Rusya burada müdahalede bulunarak Japonların Kore’yi ve Port – Artur limanını almasını engelledi. Rusya bu bölgeyi kendisi ele geçirmek için 1896 yılında çalışmalara başladı. 1898 yılında Rusya Laodun yarımadasını ve Port-Artur limanını geçici olarak işgal etti. 1899 – 1901 yılları arasında Çin’de çıkan Büyük Yumruk İsyanı’ndan (Boxer Ayaklanması) sonra Çin Rusya’ya Mançurya, Laodun yarımadası ve Port-Artur limanını vermek zorunda kalmıştı. Çünkü Çin’de bu isyan aslında batılı devletlerin Çin üzerinde kurduğu egemenliğe karşı çıkmıştı ve bu isyanın bastırılmasında pek çok batılı devletle birlikte Rusya’da yer almıştı. Bu kazanımlardan sonra Rusya Kore’yi de tamamen istila etmek için çalışmalara başladı ancak Japonya da Rusya’nın bölgede ilerleyişini durdurmak için Rusya’ya karşı saldırı hazırlıklarına başlamıştı. Devam edecek…

 

Birinci Japonya – Çin Savaşı ne zaman yaşandı?

Yorumlar

  • Elinize sağlık

  • Bakalım devamında neler olacak. Japonlar Rusları durdurabilecek mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Az Kaybetmek

Az Kaybetmek

Merak Etkisi

Merak Etkisi

Değişen Motivasyon Kaynakları

Değişen Motivasyon Kaynakları

Başarının da Tatmin Etmemesi

Başarının da Tatmin Etmemesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Az Kaybetmek

probiyotik

“Herz” nedir?

bubble30
Nielawore

HİLAL BULUTSUSU: NGC 6888

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun