Herkese merhaba. 2. Dünya Savaşı’na kaldığımız yerden son sürat devam ediyoruz. En son kaldığımız yerde İtalya Müttefik kuvvetler tarafından özgürleştirmişti. Ve İtalya bu şekilde teslim olarak savaş dışı kalmıştı. İtalya’da bunlar yaşanırken Doğu Cephesi’nde de Sovyetler Almanların elinden kendi topraklarını geri alarak ilerliyorlardı. Savaş bu şekilde giderken Almanların elinde kalan en önemli toprak parçası Fransa’ydı. Müttefik kuvvetleri Fransa’yı da kurtarabilmek için harekete geçti. 6 Haziran 1944 tarihinde ABD ve Birleşik Krallık orduları Fransa’nın Normandiya kıyılarından çıkarma yaparak Fransa’yı kurtaracak harekatı başlattılar.
Almanlar artık hem doğuda Sovyetlerle hem de batıda Müttefik kuvvetleriyle savaşmak durumunda kaldılar. Müttefik kuvvetler Normandiya çıkarmasının başında sert Alman direnişiyle karşılaştılar ve ağır sayılabilecek kayıplar verdi ama sadece sayısal farklılık bile Müttefiklerin bu savaşı kazanması için yeterliydi. Müttefik kuvvetleri hem denizden saldırıyor aynı zamanda Alman hatlarının gerisine paraşütle asker indiriyorlardı. Normandiya Çıkarması olurken Doğu Cephesi’nde de Sovyet orduları Almanlara karşı Varşova’dan yeni bir saldırı daha başlatmıştı. Almanlar doğuda Sovyetler, batıda ise Müttefikler tarafından ezilmekteydi.
Normandiya çıkarmasından kısa bir süre sonra Müttefik kuvvetleri çıkarma yaptıkları bölgelerin hakimiyetini ele geçirip burada toplanmaya başladılar. Bir süre sonra Almanlar Fransa’nın Akdeniz kıyılarında da kontrolü kaybetmeye başladılar. Normandiya’da toplanan müttefik kuvvetleri ise Paris’e doğru ilerleyişe geçtiler. 1944 yılında Eylül ayının sonlarına doğru gelindiğinde ise Fransa, Belçika tamamen özgürleşmiş ve Almanlar Balkanlarda işgal ettiği toprakların yarısını kaybetmişti. Devam edecek… Bir önceki bölüm için buraya tıklayabilirsin.
Normandiya Çıkarması ne zaman yapıldı? Almanlar Normandiya’da Müttefiklere karşı nasıl bir direniş gösterdiler? Fransa ne zaman özgürlüğüne kavuştu? Belçika ne zaman özgürlüğüne kavuştu?
Yorumlar
Müttefikler toplanıyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız