Venedik, Arnavutluk, Macaristan, Papalık ve Balkanlardaki Hıristiyan Prensliklerle ittifak yapa rak Osmanlılara karşı cepheyi genişletmişti. 1464'te, Vene dik işgaline girmiş olan Mora kurtarıldı. Fatih, 1466 ve 1467'de Arnavutluk hakimi İskender Bey'e karşı iki sefer yaptı. İskender Bey, birkaç bin kişiyi geçmeyen kuvvetle riyle çete savaşı yaptığından ele geçirilemiyordu. Fatih'i uzun süre uğraştıran İskender Bey'in 1468'deki ölümü üzeri ne Arnavutluk'ta Osmanlılara karşı direniş azaldı.
Fatih, 1470'te Ege'nin önemli adalarından Eğriboz'u fethetti. 1471'de Fatih Sultan Mehmed'e karşı kurulan cep he iyice genişlemiş, Venedik, Akkoyunlular, Rodos Şöval yeleri ve Karamanoğullarının Akdeniz bölgesindeki son beyleri bir araya gelmişlerdi. Ancak Otlukbeli Muharebe si'ni Osmanlıların kazanması ittifakı bitirdi.
1476’da Macarların Os manlı topraklarına girerek Böğürdelen'i almaları üzerine, önce Boğdan'a, ardından da Macar Kralı Matyas Corvi nus'a karşı sefere çıkıldı. Bu arada Venedik'le olan savaş bütün hızıyla devam ediyordu. 1477'de İtalya'ya giren Osmanlı akıncıları Venedik önle rine kadar akın yapmışlardı. 1478'de Arnavutluk seferine çıkan Fatih Sultan Mehmed, İşkodra ve Akçahisar'ı fethetti. Venedik'le de 25 Ocak 1479'da barış yapıldı. En bü yük düşmanı Venedik'i pes ettirmiş olan Fatih Sultan Mehmed'in yeni hedefi, Ege Denizi'ne tama men hakim olmak ve İtalya'yı fethet mekti. 1480'de iki Osmanlı ordusu sefere çıktı. Mesih Paşa komutasın daki ordu Rodos'ta başarısız olurken, Gedik Ahmed Pa şa'nın İtalya seferi başarılı ol muş ve Otranto fethedilmişti.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız