Eylül 19, 2024

Hristiyanlar İçin Diplomatik Bir Zafer: 6. Haçlı Seferi

6. Haçlı Seferi 1221 yılında yapılıp başarısız olan 5. Haçlı Seferi’nden 7 yıl sonra yapılmış olan haçlı seferidir. 5. Haçlı Seferi’nden sonra 1225 yılında Kutsal Roma İmparatoru 2. Friedrich Kudüs Krallığı’nın kralı olan Jean de Brienne’nin kızı ile evlendi. Bu şekilde 2. Friedrich artık dolaylı yoldan Kudüs Krallığı’nın da kralı olmuştu. Kudüs Krallığı’nın başkenti olması gereken şehir olan Kudüs Müslümanların elindeydi ve Kudüs’ün alınması artık 2. Friedrich için çok önemli bir meseleydi. 2. Friedrich Kudüs’ün geri alınması için çok kapsamlı sefer hazırlıklarına başladı. 2. Friedrich Arap kültürünü yakından bilen birisiydi.

Hristiyanlar İçin Diplomatik Bir Zafer: 6. Haçlı Seferi

Friedrich sefere başlamadan önce uzun bir süre Eyyubilerin Mısır sultanı Kamil bin Adil ile diplomatik yazışmalarda bulundu. Friedrich’in buradaki amacı sefer yapacağı düşmanlarının kim olduğunu yakından tanımak olabilir. 1227 yılında ordusu ile birlikte yola çıkan Friedrich salgın bir hastalık yüzünden geçici bir süre İtalya’da demirledi. Bu olaydan sonra zaten siyasi sürtüşme halinde olduğu Papa tarafından Friedrich aforoz edildi. Ama bu olay Friedrich’i yolundan döndürmedi ve 1228 yılında Suriye’ye doğru giden Friedrich 6. Haçlı Seferi'ne resmen başlamış oldu.

Hristiyanlar İçin Diplomatik Bir Zafer: 6. Haçlı Seferi

Friedrich’in Suriye’ye gelirken Kıbrıs adasını ve Beyrut’u kendisine istemesi onun Kudüs Krallığı’nın kralı ile arasının açılmasına yol açtı. Friedrich’e karşı duyulan antipati onun aforoz edilmesinin de etkisiyle hem Ortadoğu Hristiyan devletleri arasında hem de Friedrich’in kendi ordusunun içinde hızla büyümekteydi. Friedrich bu şartlar altında askeri bir savaş ile Eyyubilere karşı savaşılıp Kudüs’ün alınmasının olanaksız olduğunu anlamıştı. Friedrich barışçıl diplomatik yollarla Kudüs’ü almak istiyordu ve aradığı fırsat bu sıralarda ayağına kadar gelmişti. 1221 yılına gelindiğinde Moğollar Ortadoğu’da ki en güçlü Müslüman devletlerden olan Harzemşahları yenilgiye uğratıp istila etmiş ve önlerine geleni öldürmüştü.

Hristiyanlar İçin Diplomatik Bir Zafer: 6. Haçlı Seferi

Kaçan Harzemşah orduları Eyyubilerin Mısır sultanı Sultan Kamil’e karşı saldırılar düzenlemişti. Bu saldırılar başarısız olsa da Sultan Kamil hem olası bir Moğol saldırısı hem de Avrupa’nın en güçlü imparatoru olan Friedrich’e karşı aynı anda savaşmak istemiyordu ve Kudüs’ü haçlılara bırakma fikri Sultan Kamil’e iyice mantıklı gelmeye başlamıştı. Sultan Kamil ilk önce çevre Müslüman devletlere olası saldırılar için yardım talebinde bulundu. Ancak 1229 yılında Kudüs’ün büyük bir kısmı diplomatik anlaşmalar ile Hristiyan Kudüs Krallığı’na bırakıldı.

 

 

6. Haçlı Seferi ne zaman başladı? 6. Haçlı Seferi neden yapıldı? 2. Friedrich kimdir? Sultan Adil bin Kamil kimdir? 6. Haçlı Seferi’nin sonucu ne oldu?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Mücadele

Uzun Mücadele

Her Alanda Pay Edinmek

Her Alanda Pay Edinmek

Değer Yaratmak

Değer Yaratmak

O İlk Anları Aramak

O İlk Anları Aramak

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Mücadele

probiyotik

Yıldızların Işıkları

bubble30
Nielawore

OPPOSITION: SATURN

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun