1848 yılına gelindiği zaman Amerika Kıtası siyasi olarak günümüze oldukça yakın sınırlara ulaşmıştı. Teksas’ın Meksika’dan kopup ABD’ye dahil olmasından dolayı Meksika ile ABD arasında 1846 yılında başlayan savaş 1848 yılında ABD’nin Meksika’dan bugün ABD eyaleti olan bazı toprakları almasıyla son bulmuştu. ABD Meksika’yı yenerek gücünü bütün Amerika kıtasında hatta belki de bütün dünyada hissettirmişti. Çünkü ABD ordusu kendisinden neredeyse iki kat daha büyük olan Meksika ordusunu yenmişti. Kuzey Amerika’da bunlar yaşanırken Güney Amerika’da çok büyük değişiklikler olmamıştı.
Bu savaştan sonra ABD hızla gelişmeye ve güçlenmeye devam etti. Ancak ABD içinde zaman içinde derin bir toplumsal çatışmanın sesleri gelmeye başladı. Buna ABD içinde kölelik sistemini savunan güneyliler ve kölelik sistemine karşı olan kuzeyliler diyebiliriz. Zaman içinde ABD’nin kuzeyinde kalan eyaletler sanayileşirken ABD’nin güneyinde kalan eyaletler ise tarım yapmaya devam ettiler. Ekonomisini tarıma dayandıran güney eyaletleri ekonomik devamlılıkları için siyahi köleleri kullanma taraftarıydılar. ABD’nin sanayileşmiş kuzey eyaletleri ise köleliğin artık kaldırılması taraftarıydılar. Kölelik sisteminin temellerini oluşturduğu bu toplumsal çatışma 1861 yılında Amerikan İç Savaşı’na dönüştü.
1861 yılında ABD başkanı Abraham Lincoln’ün köleliği kaldıracağı neredeyse kesinleşince 7 güneyli eyalet olan Güney Karolina, Mississippi, Florida, Alabama, Teksas, Georgia ve Louisiana ABD’den bağımsızlıklarını ilan ederek Konfederasyon tarafını kurdular. Kısa bir süre sonra Virginia, Arkansas, Kuzey Karolina ve Tennessee eyaletleride Konfederasyon tarafına katıldı. Kalan eyaletler ise "union" yani birlik tarafını oluşturdular. ABD içerden parçalanmıştı. Ancak birlik tarafının asker sayısı ve üretim gücü Konfederasyon tarafının çok üzerindeydi. 1865 yılına kadar süren iç savaşta kazanan taraf birlik tarafı oldu. Konfederasyon ve kölelik sistemi ortadan kaldırıldı.
Amerikan İç Savaşı ne zaman çıktı?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız