Kasım 24, 2024

İnsanlık Tarihinin Dönüm Noktası: Tarımın Başlaması

İnsanlık tarihi boyunca sayısız sayıda olay yaşadı. Bu olayların bir kısmı biliniyor bir kısmı ise bilinmiyor. Ancak insanlığın bilinen tarihinde öyle olaylar var ki bu olaylar oldukça kritik. Bu olaylar o kadar önemli ki insanlık tarihinin gidişatını değiştirir nitelikte oldu. Şimdi sizlerle insanlık tarihi için kritik öneme sahip bu olaylardan birisine göz atalım isterseniz. Bu olay tarımın bulunması. Evet ilk başta tarımın bulunması insana çok önemli değilmiş gibi gelse de tarımın bulunması insanların yerleşik hayata geçmesini sağlayan en önemli olaylardan birisi oldu. İnsanlar yerleşik hayata geçince gelişmiş uygarlıklar kurulmaya başlandı. Gelişmiş uygarlıklar kuruldukça insanlık bilim ve teknoloji üretmeye başladı ve zaman içinde insanlık bugün bildiğimiz modern haline geldi. Görüldüğü gibi tarımın bulunması insanlık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip.

İnsanlık Tarihinin Dönüm Noktası: Tarımın Başlaması

Tarımın ne zaman ortaya çıktığı ile ilgili net bir bilgi olmasa da M.Ö. 10.000 – 15.000 yılları civarında insanların ilk olarak tarım yapmaya başladıkları düşünülüyor. En azından şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler bu yönde işaret ediyor. İlk tarımın ise belli başlı yabani bitkileri yetiştirmek için kullanıldığı düşünülüyor. Tarım ilk kez ortaya çıktığında dünyanın çeşitli bölgelerinde birbirinden bağımsız olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. Tarımın ilk olarak ortaya çıktığı bölgelerin ise Mezopotamya, Çin, Güney Amerika ve Sahra Altı Afrika olduğu düşünülüyor.

İnsanlık Tarihinin Dönüm Noktası: Tarımın Başlaması

Tarım zaman içinde geliştikçe insanlar yabani bitkiler dışında olan bitkileri de yetiştirebilmeyi başardılar. M.Ö. 9500’lü yıllarda buğdayın yetiştirilmeye başlandığı düşünülüyor. Tarım geliştikçe zaman içinde hayvancılık da gelişmeye başladı. Çobanlık ortaya çıktı ve insanlar tüketebilecekleri hayvanları yaşadıkları bölgede yetiştirmeye başladılar. Yani artık insanlar yemek bulabilmek için kilometrelerce yürüyüp avcılık ya da toplayıcılık yapmak zorunda kalmadılar. İnsanlığın dünya üzerinde yaklaşık 100.000 – 200.000 yıl kadardır yaşadığı düşünülüyor. Ancak insanlığın dünyadaki toplam nüfusunun tarım ilk ortaya çıktığında on milyon kadar olduğu tahmin ediliyor. Tarımın bulunmasıyla birlikte insanların dünya üzerindeki toplam nüfusu günümüzde yedi milyara kadar çıktı. 15.000 - 20.000 yıl kadar bir sürede insanların dünya üzerindeki nüfusu tarımın bulunması ile birlikte günümüze kadar 700 katına kadar çıktı. Tarımın yapılmaya başlanması insanların nüfusunda ve gelişiminde inanılmaz bir artışa sebep olan insanlık tarihinde dönüm noktası olan bir olay.

 

Tarım ilk olarak ne zaman yapıldı?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Çocukluk

Uzun Çocukluk

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Alternatif Çözümler

Alternatif Çözümler

Basit Düşünememek

Basit Düşünememek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun