Kasım 24, 2024

İSTANBUL’U ALAN PADİŞAH: 2. MEHMED

2. Mehmed ya da bilinen adı ile Fatih Sultan Mehmed 1432 yılında doğdu. Gençliğinde tahta geçmiş ancak tahttan indirilmişti. 1451 yılında ise 2. Mehmed babası 2. Murad’ın ölümü ile tekrar padişah oldu. 2. Mehmed padişah olduğu an batıda komşusu olan devletlerle barış anlaşmaları yaptı. 2. Mehmed’in buradaki amacı İstanbul’un fethi için uygun bir diplomatik ortam hazırlamaktı ve bunda başarılı olacaktı. İstanbul kuşatılırken Osmanlı Devleti’ne Avrupa’dan büyük bir saldırı gelmemişti. Sonrasında 2. Mehmed Karamanoğulları Beyliği üzerine saldırdı. Çünkü Karamanoğlu Beyliği 2. Mehmed padişah olur olmaz Osmanlı sınırlarını taciz etmeye başlamışlardı. Karamanoğulları Beyliği elindeki bazı toprakları vererek barış anlaşması yaptı. 2. Mehmed Avrupa’da o anda bulunan duruma baktı. Avrupa’daki hiçbir devletin herhangi bir şekilde haçlı ordusu toplayıp Osmanlı Devleti’ne saldıracak hali yoktu. 2. Mehmed tam da o anda Konstantinopolis’in yani İstanbul’un alınabileceğini anlamıştı. Eğer İstanbul şimdi alınamaz ise bir daha asla alınamayabilirdi. Ayrıca 2. Mehmed Osmanlı’nın bir imparatorluğa dönüşmesi için İstanbul’un alınmasının şart olduğunu biliyordu. 2. Mehmed 1451 yılında kuşatma çalışmalarına başladı. İstanbul boğazına Rumeli Hisarı yapıldı, yeni büyük toplar döküldü ve yeni kuşatma makineleri yapıldı. Bu sırada Bizans idaresi de boş durmadı ve İstanbul içinde Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden gelen paralı askerlerle bir savunma için takviye yaptı. İstanbul kuşatması sırasında Bizans için savaşacak askerlerin sayısı 8000 civarında oldu. 1453 yılına kadar kuşatma hazırlıkları tamamlandı ve kuşatma başladı. 2. Mehmed’in ordusu ise 100.000 kadar kişi vardı. Yaklaşık 50 gün kadar süren kuşatmadan sonra Konstantinopolis artık İstanbul oldu ve Osmanlı Devleti’nin eline geçti. 2. Mehmed artık Fatih Sultan Mehmed olmuştu. İstanbul başkent yapıldı. Bizans yok oldu.

İSTANBUL’U ALAN PADİŞAH: 2. MEHMED

1454 yılında 2. Mehmed Rodos adasını almaya çalıştı ancak başaramadı. Aynı yıl Sırbistan üzerine akınlar düzenlendi ve Sırbistan’ın Kruşevaç şehrini aldı. 1456 senesinde ise Belgrad kuşatıldı ancak alınamadı. 1458 yılında Fatih Mora’ya sefer düzenlemek için yola koyuldu. Aynı sene Sırbistan içinde kargaşa hakim olmuştu. Sırbistan’daki bazı kesimler Osmanlı Devleti’ne bazı Sırp bölgelerinin verilmesi teklifi ile Osmanlı’dan yardım istedi. Çünkü Sırbistan’dan aynı anda Bosna ve Macaristan da toprak istemekteydi. Fatih ordusunun bir kısmını Sırbistan’a gönderdi. 1458 yılında Mora’nın bir kısmı ve 1459 yılında Sırbistan’ın tamamı Osmanlı toprağı oldu. 1460 yılında yapılan 2. Mora Seferi ve sonrasında Mora’nın tamamı Osmanlı'nın kontrolüne geçti.1461 yılında Fatih Amasra'yı ve İsfendiyar Oğulları Beyliği’ni Osmanlı topraklarına kattı.

İSTANBUL’U ALAN PADİŞAH: 2. MEHMED

Aynı yıl Fatih Sultan Mehmed Trabzon’u ele geçirdi. Günümüzde Kont Drakula olarak bilinen hikayenin aslı 1461 senesinde yaşanan olaylardan sonra ortaya çıktı. Vlad Tepeş yani ileride Drakula olarak hikayeleştirilecek kişi Osmanlı Devleti’nde Eflak Voyvodasıydı. 1461 yılında Trabzon seferini fırsat bilerek isyan etmiş ve binlerce insanı acımasızca katletmişti. 1462 yılında Vlad Tepeş yenilgiye uğradı ve kaçtı. 1476 yılında tekrar Eflak’ı geri almayı denediyse de tekrar yenildi ve başı kesilerek öldürüldü.

İSTANBUL’U ALAN PADİŞAH: 2. MEHMED

Neyse biz kaldığımız yerden devam edelim. 1462 yılında Midilli adası alındı. 1463 yılında ise Fatih Bosna’ya sadırdı ve Bosna’yı ele geçirdi. Ancak bu olay sonrasında Fatih’i zor günler bekliyordu. Bosna’nın alınmasından sonra Venedik Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Venedik’in savaş ilanı üzerine Macaristan, Papa ve Arnavutluk da Osmanlı karşısında savaşa katıldı. İlerleyen yıllarda Karamanoğulları Beyliği Osmanlı Devleti’ne Akkoyunlu Devleti ile birlik olarak saldırma girişiminde bulundu ancak bu saldırı denemesi 1468 yılında Karamanoğulları Beyliği Osmanlı Devleti tarafından alınmasıyla sonuçlandı. 1470 yılında Eğriboz adası Venedik’den alındı. Bu başarı ile Osmanlı donanmasının gücü kanıtlanmış oldu. Osmanlı’nın girdiği savaşları fırsat bilen Akkoyunlu Devleti de 1472 yılında Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. 1473 yılında Akkoyunlu ile Osmanlı Devleti arasında Otlukbeli Savaşı yapıldı ve bu savaşı Osmanlı Devleti kazandı. 1475 yılında Kırım Osmanlı Devleti’ne katıldı. 1476 yılında Boğdan Osmanlı Devleti’nin vassalı oldu. 1478 yılında Arnavutluk Osmanlı topraklarına katıldı. 1479 yılında Osmanlı ile Venedik barış yaptı. Osmanlı Devleti 2. Mehmed’in önderliğinde hem doğuda hem de batıda güçlü rakiplere karşı tek başına savaş vermiş ve kazanmıştı. 1480 yılına gelindiğinde ise Otranto ve civarı alındı. Ancak bu sefer son sefer oldu. 1481 yılında Fatih Sultan Mehmed hayata veda etti.

 

2. Mehmed dönemi nasıldı?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Çocukluk

Uzun Çocukluk

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Alternatif Çözümler

Alternatif Çözümler

Basit Düşünememek

Basit Düşünememek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun