Ekim 04, 2024

İstanbul’un Deprem Geçmişi

VI. Yüzyıl, bir önceki asır gibi, İstanbul için tahrip kâr depremlerle dolu geçti. Ekim 525'te İstanbul'un birçok semtini vuran ve artçıları 526 yılı ortalarına kadar süren, İzmit ve İznik' de büyük zarara yol açan deprem en şiddetli darbesini 20 Mayıs 526 günü Antakya'ya vurmuş ve şehri yerle bir etmişti.

İstanbul’un Deprem Geçmişi

Bu öylesine büyük bir felaket olmuştu ki, halk yıllarca bu acının anısını zihinlerinden silememişti. Tarihçi Malalas'ın verdiği bilgiye göre, İstanbul 432'de geniş bir alanda hissedilen bir sarsıntının arkasından Kasım 533'de yeni bir deprem yaşamış, fakat her iki sarsıntıdan da büyük zarara uğramadan kurtulmuştu. Ama 16 Ağustos 542'de meydana gelen deprem, şehirde büyük yıkımlara ve ölümlere sebep oldu. Pek çok büyük binanın yanı sıra, Yaldızlı Kapı'nın yakınındaki sur duvarları da yıkıldı.

İstanbul’un Deprem Geçmişi

Ertesi yıl, 6 Eylül 543'de İstanbul yeni bir yer sarsın tısı ile sallandı. Şehirde binalar ve heykeller yıkıldı. Ancak anlaşıldığına göre, depremin merkez üssü Kyzikos (Erdek yakınında) idi; tahribat büyüktü, şehrin yarısı yıkılıp gitmişti. 546 ve 548'de yaşanan depremlerin yanı sıra İstanbul yoğun yağışlar yüzünden sel felaketleri de gördü.

Yorumlar

  • Pek çok kere yıkım yaşanmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun