Dördüncü Haçlı Seferi'nin şövalyeleri Kudüs'ü tekrar zapt etmek için, önce Mısır'a saldırıp İslam'ın gücünü yok etmek gerektiğini gayet iyi biliyorlardı. Fakat Venedik'in işe karışması seferin kaderini etkiledi. Venedik'in Mısır ile ticari bağlantıları vardı. Ayrıca Bizans'tan nefret eden Venedik Doge'u (doj) Enrico Dandolo, Mısır yerine İstanbul üzerine yapılacak bir seferin, Venedik açısından 'çok daha yararlı' olacağını düşünüyordu.
Dördüncü Haçlı Seferi'nin reisi seçilen Boniface, Enrico Dandolo ile anlaşınca seferin yönlendirilmesi tamamen Venedik'in eline geçti. Haçlı şövalyelerinin önemli bir bölümü de, taht entrikalarıyla iyice zayıf düşmüş Bizans'ı ele geçirip İstanbul'u yağmalamanın, Filistin'de ve Suriye'de Müslümanlarla çarpışmaktan daha 'kârlı' olacağını düşünmeye başladılar. Başlangıçtaki hedef, "Kutsal Ülke'ye gitmek ve Kudüs'ü tekrar zapr etmek" düşüncesi, yön değiştirmişti.
1202 Haziran ayı başından itibaren Haçlılar Venedik'e gelmeye başladılar ve San Niccolo di Lido adasına yerleştirildiler. Ancak mali meseleler yüzünden sefer, tıkanıp kaldı. Kış ayları yaklaşıyordu. İlkbaharda denize açılma mevsimi gelene kadar orduyu burada tutmak mümkün görünmüyordu. Venedik ise Haçlıları verdiği malzemeyi kesmekle tehdit ediyordu. Venedik Doge'u Enrico Dandolo, Haçlılara 'şeytani' bir teklifte bulundu: Eğer Haçlılar, Venedik'in Dalmaçya bölgesinde hakimiyet sağlamasına ön ayak olursa Venedik de Haçlıların borçlarını erteleyebilirdi. Bunun yolu da Macarların bölgedeki güçlü merkezi Zara şehrini zapt etmekti. Zara'dan elde edilecek ganimetlerle Haçlılar pekala borçlarını ödeyebilirlerdi!
Ancak bir Hıristiyan şehrine saldırmayı hedefleyen bu teklif, Haçlılar arasında büyük bir tartışmaya yol açtığı gibi, Papa'nın da tepkisini çekti. Ama Enrico kararlıydı ve Haçlıları da peşinden sürükledi: 15 Kasım'da şehir düştü ve derhal yağma edildi. Ganimet Enrico ve Haçlılar arasında paylaşıldı.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız