Ekim 16, 2024

KANUNİ DÖNEMİ

Kanuni, kendinden ön­ceki hiçbir padişahın sahip olmadığı avantajlarla Osmanlı tahtına çıktı. Babası I. Selim, II. Bayezid döneminde İmparatorluğu tehdit eden Safevi tehlikesini ortadan kaldırmış, Memluklu devletini ilhak ederek Osman lı'nın güney sınırlarını güven ce altına almıştı. Ayrıca Mısır'ın fethiyle de önemli bir gelir kaynağına kavuşulmuştu.

KANUNİ DÖNEMİ

Doğu meselesini halleden Yavuz, Avrupa'ya karşı bir sefe re çıkmak için büyük bir donanmaya sahip olunması ge rektiğinin bilincindey di ve sağlığında bunun altyapısını hazırlamıştı. 30 Eylül 1520'de 'I.Sü leyman' tek er kek çocuk olarak, taht mücadelesine girme den, zengin ve güçlü bir impa ratorluğun başına geçti. I.Süleyman, 30 Eylül 1520'de tahta geçtiğinde, ilk olarak babasının sert icraatları nedeniyle mağ dur olanların durumlarını dü­zeltmiştir. I. Selim'in Tebriz ve Kahire'den zorla getirttiği sanatkârlardan isteyenlerin memleketlerine dönmesine izin vermiş, İran'la Osmanlı ülkesi arasındaki ipek ticareti yasağını kaldırmış; bu ticareti yaptıkları için mallarına el ko nulan tüccarların zararlarını karşılamıştır.

KANUNİ DÖNEMİ

Halka zulmettiği tespit edilen devlet görevlileri sert bir şekilde cezalandırılmıştır. Kaptanı Derya Cafer Bey hak kında yapılan zorbalık soruşturması, onun idamıyla so nuçlanmış, Prizren Beyi de bölgesindeki reayayı köle ola rak sattığı için öldürülmüştür. Bu dönemde, Saray görev lilerinden çevreye zulmedenler ya öldürüldü, ya da sürüldü. Babasının sert hükümdarlık döneminden sonra, Kanu ni'nin bu tavırları, padişahlı ğını 'adalet' esaslı bir meşru iyet zeminine oturttu. 17. Yüzyıl yazarları, onun bu davranışlarını yapıtlarında övgüyle aktarırlar. Kanuni, tahta geçtikten sonra ilk olarak, Mısır'da pat lak yeren Canberdi Gazali is yanıyla uğraştı. Daha sonra ilk iki seferini, Fatih dönemin de alınamayan iki nokta hede fe yaptı: 1521 'de Belgrad, 1522'de de Rodos Osman lı'nın eline geçti. 

Yorumlar

  • Zor dönem

  • Kanunlara çok bağlı kalınmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Venedik’te Türk Ticaret Bölgesi

Venedik’te Türk Ticaret Bölgesi

Kızılderili Dansçılar

Kızılderili Dansçılar

Kızılderililerin Ağlama Zamanı Dansı
Kızılderililerin Eriyen Kabileleri

Kızılderililerin Eriyen Kabileleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrı Ayrı

probiyotik

Venedik’te Türk Ticaret Bölgesi

bubble30
Nielawore

WHAT HAPPENS IF THE SUN GOES OUT?

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun