Kanuni, kendinden önceki hiçbir padişahın sahip olmadığı avantajlarla Osmanlı tahtına çıktı. Babası I. Selim, II. Bayezid döneminde İmparatorluğu tehdit eden Safevi tehlikesini ortadan kaldırmış, Memluklu devletini ilhak ederek Osman lı'nın güney sınırlarını güven ce altına almıştı. Ayrıca Mısır'ın fethiyle de önemli bir gelir kaynağına kavuşulmuştu.
Doğu meselesini halleden Yavuz, Avrupa'ya karşı bir sefe re çıkmak için büyük bir donanmaya sahip olunması ge rektiğinin bilincindey di ve sağlığında bunun altyapısını hazırlamıştı. 30 Eylül 1520'de 'I.Sü leyman' tek er kek çocuk olarak, taht mücadelesine girme den, zengin ve güçlü bir impa ratorluğun başına geçti. I.Süleyman, 30 Eylül 1520'de tahta geçtiğinde, ilk olarak babasının sert icraatları nedeniyle mağ dur olanların durumlarını düzeltmiştir. I. Selim'in Tebriz ve Kahire'den zorla getirttiği sanatkârlardan isteyenlerin memleketlerine dönmesine izin vermiş, İran'la Osmanlı ülkesi arasındaki ipek ticareti yasağını kaldırmış; bu ticareti yaptıkları için mallarına el ko nulan tüccarların zararlarını karşılamıştır.
Halka zulmettiği tespit edilen devlet görevlileri sert bir şekilde cezalandırılmıştır. Kaptanı Derya Cafer Bey hak kında yapılan zorbalık soruşturması, onun idamıyla so nuçlanmış, Prizren Beyi de bölgesindeki reayayı köle ola rak sattığı için öldürülmüştür. Bu dönemde, Saray görev lilerinden çevreye zulmedenler ya öldürüldü, ya da sürüldü. Babasının sert hükümdarlık döneminden sonra, Kanu ni'nin bu tavırları, padişahlı ğını 'adalet' esaslı bir meşru iyet zeminine oturttu. 17. Yüzyıl yazarları, onun bu davranışlarını yapıtlarında övgüyle aktarırlar. Kanuni, tahta geçtikten sonra ilk olarak, Mısır'da pat lak yeren Canberdi Gazali is yanıyla uğraştı. Daha sonra ilk iki seferini, Fatih dönemin de alınamayan iki nokta hede fe yaptı: 1521 'de Belgrad, 1522'de de Rodos Osman lı'nın eline geçti.
Yorumlar
Zor dönem
Kanunlara çok bağlı kalınmış
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız