Türkçeyi Yunan harfleriyle yazıp okuyan ve Türkçe konuşan Ortodokslara Karamanlı adı veriliyor. Bu adın kökeni hakkında farklı görüşler var. Bunlar arasında ismin kökeninin Karamanlıların yaşadıkları yörenin adından kaynaklandığını söyleyen görüş yaygın kabul görür. İlkçağdan ortaçağa dek Anatolikon, ortaçağdan yakınçağa kadar da Karaman diye anılan yöre günümüzdeki Kayseri, Niğde, Nevşehir, Konya ve Karaman illerini kapsar. Ancak Türkçe konuşan Ortodokslar, Anadolu'da sadece bu yörede değil, Karadeniz'den Akdeniz'e, İç Anadolu'dan Ege'ye kadar pek çok bölgede yaşamışlardı.
Yakın dönemlere kadar kimi Yunan tarihçiler Karamanlıların, kültürel açıdan Türkleşmiş ancak etnik açıdan Yunan olduğunu, kimi Türk tarihçilerse Hıristiyanlaşmış Türkler olduğunu ispatlamaya odaklandı.
Kanıtlanması eldeki verilerle hiç de kolay olmayan bu köken tartışması, kendini Türkçe ifade eden, Osmanlı-Türk âdetlerine yakın bir yaşam tarzı sürmüş olan bu Ortodoksların zengin ve benzersiz kültürüne yönelik araştırmalara neredeyse her zaman hâkim olmuştur. Araştırmacı gazeteci Bruce Clark, 2008'deTürkçeye çevrilen İki Kere Yabancı adlı kitabında kanaatini şöyle İfade ediyor.
Yorumlar
Gerçekten gidiyorlar
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız