Batı Anadolu'da Yunan işgali sırasında işgalci güçlerle işbirliği yapan yerli Rumların büyük bölümü zaten mübadele antlaşmasından önce Anadolu'yu terk etmişti. Ancak işgale uğramamış bölgelerde yaşayan ve Milli Mücadele boyunca çetecilik, isyan veya muhaliflikle ilgisi olmamış Karamanlılar için mübadele kararının tebliği büyük sürpriz olmuştu. Pek çok bölgede Karamanlı halk aslen Türk olduklarını söyleyerek mübadele kapsamı dışında kalma talebinde bulunmuştu.
Ancak sonuçta Karamanlılar da Anadolu'daki Rum Ortodoks ahaliden sayılarak Yunanistan'a göç etmek zorunda kaldı. Karamanlıların Anadolu'dan ayrılışlarının trajik öyküleri göç eden insanların anılarının en çarpıcı sayfaları oldu. Pek çoğu, Türk komşularından ağlayarak ayrıldıklarını anlattı. Karışık veya ayrı köylerde yaşayan Müslümanlarla Ortodokslar arasındaki ilişki hep "çok muhabbetteydik" sözleriyle anılırdı.
Nevşehir’den Yunanistan’ın Larissa kentine giden Despina ve Anastasya Merküroğlu kardeşlerin hatıralarına ayrılık günü şöyle yansımıştı: "Daima ağlıyorlardı. Bu kadar evleri nereye koyup gideceğiz. Kağnılarla geldiler Türklerimiz, kucaklayıp öpüyorlardı. 'Ah yavrularım nereye gideceksiniz, nerelere gidiyorsunuz' deyip gönderdiler."
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız