Ekim 05, 2024

Karamanlılar Gidiyor (IV) – Friendz10

Batı Anadolu'da Yunan işgali sırasında işgal­ci güçlerle işbirliği yapan yerli Rumların büyük bölümü zaten mübadele antlaşmasından önce Anadolu'yu terk etmişti. Ancak işgale uğramamış bölgelerde yaşayan ve Milli Mücadele boyunca çetecilik, isyan veya muhaliflikle ilgisi olmamış Karamanlılar için mübadele kararının tebliği bü­yük sürpriz olmuştu. Pek çok bölgede Karamanlı halk aslen Türk olduklarını söyleyerek mübadele kapsamı dışında kalma talebinde bulunmuştu.

Karamanlılar Gidiyor (IV) – Friendz10

Ancak sonuçta Karamanlılar da Anadolu'daki Rum Ortodoks ahaliden sayılarak Yunanistan'a göç etmek zorunda kaldı. Karamanlıların Anadolu'dan ayrılışlarının tra­jik öyküleri göç eden insanların anılarının en çar­pıcı sayfaları oldu. Pek çoğu, Türk komşularından ağlayarak ayrıldıklarını anlattı. Karışık veya ayrı köylerde yaşayan Müslümanlarla Orto­dokslar arasındaki ilişki hep "çok mu­habbetteydik" sözleriyle anılırdı.

Karamanlılar Gidiyor (IV) – Friendz10

Nevşehir’den Yunanistan’ın Larissa kentine giden Despi­na ve Anastasya Merküroğlu kardeşlerin hatıralarına ay­rılık günü şöyle yansımıştı: "Daima ağ­lıyorlardı. Bu kadar evleri nereye koyup gideceğiz. Kağnılarla geldiler Türklerimiz, kucaklayıp öpüyorlardı. 'Ah yavrularım nereye gideceksiniz, nerelere gidiyorsunuz' deyip gönderdiler."

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun