Aralık 28, 2024

Kayser-i Rum: Fatih Sultan Mehmed (IV) - Friendz10

Altınordu'nun zayıflamasından sonra kuru lan hanlıklardan biri de Kırım Hanlığıydı. 1441'de Hacı Giray tarafından kuru lan Kırım Hanlığı'nda, kurucusunun 1466'da ölümünden sonra taht çekişmeleri başladı. Şirin Beyi Eminek, Cenevizlilere karşı Osmanlılardan yardım istedi. Bu fırsatı değerlen diren Fatih, 1475'te Kırım'a ordu gönderdi. Cenevizlilerin elinde bulunan Kefe ve Kırım'ın sahil kesimi ele geçirildi. Bu sırada Kırım Hanı olmayı başaran Mengli Giray, Gedik Ahmed Paşa ile bir antlaşma yaparak, Osmanlılara tabi olmayı kabul etti. Böylece 1783'te Rusya tarafından il hak edilinceye kadar Kırım, Osmanlı İmparatorluğu'nun özerk bir parçası olmuştu. 

Kayser-i Rum: Fatih Sultan Mehmed (IV) - Friendz10

Doğu Anadolu ve İran'ı hakimiyetinde bulunduran Akkoyunlu Türkmen Beyi Uzun Hasan, ortadan kaldırılan Anadolu beyliklerinin kışkırtması ile Fatih'e karşı harekete geçti. Desteklediği Karamanoğullarının Osmanlılar karşısında mağlup olmaların dan sonra, Uzun Hasan'ın iki seçeneği vardı; ya bu olanları kabul edecek ya da egemenlik haklarını bir savaşla kabul ettirecekti. Venedik, Macaristan ve Papa'nın kışkırtmaları ile Osmanlılara savaş açmaya karar verdi. 1472'de Tokat'ı işgal eden Akkoyunlu askerleri, şehirde büyük tahribat ve katliam yaptılar. Ardından Karaman bölgesini işgal ettiler. Bunu üzerine Osmanlı kuvvetleri harekete geçerek, Akkoyunlu Karamanlı birliklerini yendiler.

Kayser-i Rum: Fatih Sultan Mehmed (IV) - Friendz10

Artık, iki devletin karşı karşıya gelmeleri kaçınılmazdı, Fatih Sultan Mehmed'in oğlu Şehzade Bayezid küçük ordusu ile Şebinkarahisar'da Akkoyunlu Zeynel Han'a yenildi. Akıncıların başında İran'a gönderilen Mihaloğlu Ali Bey, Fırat Nehri'ne kadar ilerledi. Ancak Mihaloğlu da başarısız oldu. Rumeli Beylerbeyi Has Murad, bu durum karşısında rahat edemedi ve Türkmen hafif süvari birliklerinin kendisini beklemekte olduğu sınır topraklarını görene kadar durmadı. Uzun Hasan, burada Osmanlı kuvvetlerini kuşattı. Kazandıkları zaferlerle gururlanan Akkoyunlular, Osmanlılara son darbeyi vurmaya hazırlanıyorlardı. Ancak iki devlet arasında 11 Ağustos 1473'te meydana gelen Otlukbeli Muharebesi'nde Osmanlılar büyük bir zafer kazandılar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

İkiz çocuk Sahibi Olmak Genetik mi Etnik mi?
Tek Yumurta İkizleri

Tek Yumurta İkizleri

Ana Karnında Simetri

Ana Karnında Simetri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kendine Göre

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun