Fatih, bir ‘’Rönesans hükümdarı’’ ydı. Devrin ileri gelen alimlerini sık sık huzurun da tartıştırırdı. Fatih'in huzurundaki tartışmalarda başarılı olan mükâfatlandırılır, kaybeden ise bulunduğu görevi bırakmak zorunda kalırdı.
Fatih, ilme değer verdiği için Osmanlı ülkesi dışında bulunan önemli İslam âlimlerini memleketine çağırırdı. Akkoyunluların hizmetin de olan meşhur matematik ve astronomi uzmanı Ali Kuşçu'yu, geldiği mesafe miktarınca mükâfat vererek Osmanlı hizmeti ne sokmuştu.
Fatih, çevresinde yalnız Müslümanları bulun durmaz, Hıristiyanlarla da oturup konuşmayı severdi. Rum Patriği Gennadius ve Maksimos'la Hıristiyanlığı tartışmıştı. İstanbul'un fethinden önce Fatih'in hizmetine giren Cyriacus Pizzi Colli isminde bir Batılı âlim, 14S4'e kadar hükümdarın yanında kalmıştı.
Kritovulos isimli bir Bizanslı âlim de uzun müddet onun yanında bulunmuştu. Yine Trabzonlu Amirutzes de Trabzon'un Osmanlı İmparatorluğu'na katılmasından sonra (1461) Fatih'in hizmetine girip birçok kitabın çevirisini yapmıştı. Amirutzes'in çevirdiği eserler arasında Batlamyus'un ‘’Geographia’’ isimli eseri de vardı.
Fatih Avrupa'dan birçok ressam ve bilim adamını da ülkesine çağırmıştı. Bunların en ünlüsü, 1479 - 1481 yıllan arasında sarayda bulunup, padişahın çeşitli portrelerini ve madalyonlarını yapan Gentile Bellini'dir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız