2. Selim ya da Sarı Selim 1524 yılında doğdu. Şehzadeliği boyunca kardeşleriyle giriştiği taht mücadelesinden başarıyla ayrıldı ve babası Kanuni Sultan Süleyman’ın 1566 yılında ölmesi üzerine 2. Selim olarak padişah oldu. 1567 yılında isyan eden Yemenli kabilelere karşı mücadele edildi. Aynı yıl 2. Selim pek çok devletin elçisi ile görüştü. 1568 yılında Avusturya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında Edirne Anlaşması imzalandı ve barış sağlandı. Aynı yıl Safeviler ile süren barış halinin devamına karar verildi. 2. Selim padişah olduktan sonra Hint Okyanusu’nda Portekizlilere karşı mücadele etmeye devam eden politikalar izledi.
Kıbrıs Adası Akdeniz’in ortasında duran ve Osmanlı için Akdeniz’de büyük bir tehdit oluşturan bir adaydı. Osmanlı İmparatorluğu’nun düşmanları bu adayı sıklıkla Osmanlı gemilerine saldırmak için bir üs olarak kullanıyordu. Bu sebepten ötürü Kıbrıs Osmanlı hakimiyetine girmeliydi. 1570 tarihinde Kıbrıs adasına sefer düzenlendi ve Kıbrıs Adası Venedik’ten alındı. Kıbrıs adası Osmanlı İmparatorluğu için Doğu Akdeniz’in göbeğinde oldukça önemli bir adaydı. Bu adanın düşmesi ile Osmanlı İmparatorluğu Doğu Akdeniz’deki bütün ticareti kontrolü altına almış oldu ve hepsinden önemlisi Akdeniz Osmanlı için eskisinden çok daha güvenli bir hale geldi. Kıbrıs’ın Osmanlı İmparatorluğu tarafından alınmasından sonra Osmanlı İmparatorluğu’na karşı bir haçlı donanması oluşturuldu. Tarihe İnebahtı Savaşı olarak geçen bir deniz savaşı yaşandı ve bu savaşta Osmanlı donanması 1571 yılında çok büyük bir yenilgiye uğradı. Ancak Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği donanmayı birkaç ay içinde yeniden inşa etti ve bunu gören haçlı donanması geri çekildi. Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik arasında 1573 yılında barış anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile Venedik Osmanlı İmparatorluğu’na vergi ödemeyi kabul etmiş oluyor ve Kıbrıs Adası’nı Osmanlı İmparatorluğu’na bırakıyordu. Osmanlı İmparatorluğu bu savaşı masada kazanmıştı.
1570’li yıllara gelindiğinde Rusya gücünü giderek artırmaya başlamıştı. Bu durumu gören Kırım Hanı Rusya üzerine sefer düzenlemeye karar verdi. Çünkü Rusya’nın güçlendiği zaman ilk hedefinin kırım olacağını biliyordu. 1571 - 1572 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı Kırım Hanlığı Rusya üzerine sefer düzenledi. İlk düzenlenen seferde Kırım Hanı Giray Han Moskova’ya girdi ancak sonuç alamadan geri döndü. Giray Han düzenlediği ikinci seferde Rus ordusu ile çarpıştı ancak bozguna uğradı. Bu tarihten itibaren Rusya Osmanlı İmparatorluğu için gittikçe büyüyen bir tehdit olmaya başladı. 1574 yılında Osmanlı İmparatorluğu Tunus’u ele geçirdi. Aynı yıl 2. Selim hayatını kaybetti.
2. Selim dönemi nasıldı?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız