Bizans tarihinde pek çok isyan olmuştur ama hiçbir isyan onun gibi olmamıştır. Bu isyanın sonunda 30.000 – 40.000 arası insan katledildi. Peki bu kadar büyük bir isyan neden başlamıştı ve nelere sebep olmuştu? İsyan nasıl bastırılmıştı? Hep beraber göz atalım.
Neden Başladı?
Bizans İmparatoru 1. Justinianus M.S. 527 yılında imparator oldu. Justinianus otoritesini sağlamlaştırmak için tahta gelene kadar soylu kesimi destekledi. Ancak tahta çıktıktan sonra soyluların pek çok imkanını kısıtlayıcı politikalar izledi. Bunu yaparken halkçı gibi görünen 1. Justinianus zamanla Bizans’ın hem batıda hem de doğuda verdiği savaşlar dolayısıyla pek çok vergiyi artıdı. 1. Justinianus’un bu politikaları onun halk tarafından da zamanla sevilmemesine sebep oldu. Yıllar geçtikçe Bizans içinde 1. Justinianus’a karşı olan öfke ve hoşnutsuzluk hem halk hem de soylu kesim arasında gittikçe büyüdü ve bu birikme M.S. 532 yılında Konstantinopolis’te patladı.
İsyan Başladı
Konstantinopolis'te halkın en büyük eğlence kaynaklarından birisi hipodromda oynatılan oyunlardı. Bu oyunlarda mavi takım ve yeşil takım olacak şekilde iki takım bulunurdu. Mavi takım soylu kesimi yeşil takım da halk kesimini temsil ederdi. Bu iki takımın taraftarları kendi takımlarını inanılmaz bir bağlılıkla desteklerdi. Bu oyunlardan önce Konstantinopolis’te halk hipodrom meydanında toplanır ve eğlenirdi. Yine böyle bir toplanma sırasında meydanda çıkan bir kavgada birkaç kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında mavi ve yeşil takımdan taraftarlar vardı. Tutukluların idamına karar verildiğinde tam idam edilecekleri sırada birkaç mahkumun idam ipi koptu ve mahkumlar kaçarak kiliseye sığındı. Bu kiliseye sığınan mahkumları taraftarlar teslim etmedi. Ertesi gün oyunlar başladığında halk mahkumların affedilmesi için imparatora hipodromda tezahürat bile yaptı. Ancak 1. Justinianus halkını dinlemedi ve bu halk için bardağı taşıran son damla oldu.
İsyanın Bastırılması
Halk oyunlar bittikten sonra bir süre daha hipodromda tezahüratlarına devam etti. Sonrasında hipodromdan çevreye dağılan halk “Nika,Nika” (Yaşa) diye bağırarak etrafa saldırmaya başladı. Ardından öfke dolu olan halk şehri ateşe vermeye başladı. Çıkan isyanlar Justinianus’a karşı düşmanlık besleyen soylular tarafından da destekleniyordu. İsyanlar birkaç gün durmayınca 1. Justinianus elinde İncil ile hipodroma geldi ve isyanların durması halinde herkesin affedileceğini ve halkın isteklerinin yerine getirileceğini söyledi. Ancak halk imparatora inanmadı ve isyanına devam etti. Hatta isyancılar kendi seçtikleri birisini imparator bile ilan ettiler. 6 gün süren isyanların son gününde o dönemde Bizans’ın en büyük komutanı olan Belisarius emrinde askerler şehirde 30.000 – 40.000 arası isyancıyı öldürerek isyanları bastırdılar.
Konstantinopolis tarihinin en kanlı isyanı olarak tarihe geçen Nika İsyanı sonrasında 1. Justinianus konumunu ve otoritesini daha da sağlamlaştırdı ve gücünü pekiştirdi. Konstantinopolis adeta yeniden inşa edildi ve bu inşaatlar sırasında inşa edilmeye başlanan yapılardan birisi de Ayasofya oldu.
Nika İsyanı neden çıktı?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız