Ekim 04, 2024

Köprülü'nün Girit Savaşı - Friendz10

Fazıl Ahmed Paşa’nın en büyük başarısı, 25 yıl sürüp giden ve adeta bir kangrene dönüşen Girit’in fethini tamamlamasıdır. 1645’te Girit’ çıkan Osmanlı kuvvetleri kısa zamanda adanın bir bölümünü ele geçirmişlerse de denizden yardım alabilen ve oldukça kuvvetli bir kale olan Kandiye, 25 yıl kendisini savunmuştur.   

Köprülü'nün Girit Savaşı - Friendz10

Gerek İmparatorluk’ta ki otorite boşluğu, gerekse Avrupa’nın büyük bir bölümü’nün, Girit’in Osmanlı’nın eline geçmemesi için Venediklilere yardımları, bu savaşı uzattıkça uzatmıştır. Osmanlı ile birlikte hareket eden Fransa dahi Venediklilere para,  gemi ve insan desteği sağlamıştır. Bu yüzden Osmanlı ile Fransa’nın ilişkileri eski sıcaklığını kaybetmiş, gerginleşmiştir.        

Köprülü'nün Girit Savaşı - Friendz10

Girit’teki savaşlar Osmanlı iç siyasetini de etkilemiş, sadrazamlar bu yüzden görevde kalmamışlardır. Kaptan-ı Deryalar da Venediklilerle yapılan savaşların neticesine göre tayin veya azledilmişlerdir. Venedik’in savaşı yayması üzerine İstanbul’da yiyecek sıkıntısı ortaya çıkmış, halkın huzursuzluğu artmıştır. Bu savaşlar Osmanlı maliyesini de olumsuz etkilemiştir. Devlet hazinenin ağzını kapatmak için yeni vergiler koymuştur. Aşırı vergi ve idarecilerin suiistimalleri halkı yer yer isyan ettirmiş, bazı bölgelerde asrın başında görülen Celali hareketleri yeniden başlamıştır.             

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun