Temmuz 06, 2024

KRALİÇELER ve KOMPLOLAR

İskoçya ve Fransa Kraliçesi olan Mary Stuart İngiltere tacına da göz koymuştu; ama onun “güzel fakat fazla akıllı olmadığını” yazan tarihçiler, Elizabeth'in tuzağına düşüşünü de anlatacaklardı. İngiltere tarihinin en çal­kantılı dönemini,” Üç Kraliçenin Öyküsü” diye adlandırabiliriz. Kardeş­ler birbirini boğazlıyor; Katolikler ve Protestanlar “bir sizden bir bizden” sırayla odun yığınları üzerinde yakılı­yor, isyanların ve komploların ardı arkası kesilmiyor.

KRALİÇELER ve KOMPLOLAR

Dickens, Fransız İhtilâli yıllarını anlatırken, “Zaman­ların en iyisi ve zamanların en kötüsüydü,” diye söze başlar. “Elizabeth Dönemi” ise, sadece en kötüsüydü, Tam da bu dönemin yazarı olan Shakespe­are başlı başına bu felaketli dönemin trajedilerinden be­slenmiştir. O dönemde trajedi, günlük hayatın ta kendisiydi!

KRALİÇELER ve KOMPLOLAR

İskoçya kralının kızı Mary Stuart 1542 yılında dünyaya gözlerini açarken, İngiltere kralı VIII. Henry beşinci karısının kafasını uçurtup altıncısı ile evlenmeye hazırlanıyordu. İskoçya kralı V. James ile Lorrainli Mary'nin kızı Mary Stuart, babasının ölümü üze­rine, daha yedi günlük iken, İskoçya kraliçesi oldu ama annesi, onu dayılarının ülkesi­ne götürdü ve Mary'nin ço­cukluğu Fransa'da geçti. İskoçya'nın sürgündeki li­derleri, Mary'i çocukluğun­dan itibaren denetimleri alana alıp kullanmaya çalıştılar.

KRALİÇELER ve KOMPLOLAR

İngiliz ve Fransız taraftarı İskoç fraksiyonları arasındaki çatışmalar iki yüzyıl daha sü­recek ve isyanlar birbirini izle­yecekti. Mary 1558'in Nisan ayın­da Fransa veliaht prensi Fran­cis ile evlendiği zaman, henüz on altı yaşında idi. Ertesi yılın temmuz ayında, Fransa krali­çesi oldu. Böylece on sekizini doldurmadan iki ülkenin kra­liçesi olmuştu. Ancak bu du­rum, üçüncü bir kraliçelik pe­şinde hayatını yitirmesine en­gel olmayacaktı... Kaldı ki, Katoliklerin gözünde, o zaten “İngiltere kraliçesi” olarak ka­bul ediliyordu. Bunu anlamak için, tekrar VIII. Henry döne­mine gidelim. 16. Yüzyıl, Avrupa'da bü­yük din savaşlarının başlama­sına sahne olur. Rönesans dü­şüncesi Katolik dogmalarının sorgulanmasını ve dolayısıyla reformu kaçınılmaz kılar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Sibernetik ve Sibernetiğin Babası

Sibernetik ve Sibernetiğin Babası

Açık Denizlerde Mesafe Ölçümü

Açık Denizlerde Mesafe Ölçümü

Leonardo Da Vinci ve Takiyüddin

Leonardo Da Vinci ve Takiyüddin

Matematikteki Solda Sıfır Nedir?

Matematikteki Solda Sıfır Nedir?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Bitmiyor

probiyotik

Sibernetik ve Sibernetiğin Babası

bubble30
Nielawore

DENİZİN ÖFKESİ GİBİ: OMEGA NEBULASI

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun