İskoçya ve Fransa Kraliçesi olan Mary Stuart İngiltere tacına da göz koymuştu; ama onun “güzel fakat fazla akıllı olmadığını” yazan tarihçiler, Elizabeth'in tuzağına düşüşünü de anlatacaklardı. İngiltere tarihinin en çalkantılı dönemini,” Üç Kraliçenin Öyküsü” diye adlandırabiliriz. Kardeşler birbirini boğazlıyor; Katolikler ve Protestanlar “bir sizden bir bizden” sırayla odun yığınları üzerinde yakılıyor, isyanların ve komploların ardı arkası kesilmiyor.
Dickens, Fransız İhtilâli yıllarını anlatırken, “Zamanların en iyisi ve zamanların en kötüsüydü,” diye söze başlar. “Elizabeth Dönemi” ise, sadece en kötüsüydü, Tam da bu dönemin yazarı olan Shakespeare başlı başına bu felaketli dönemin trajedilerinden beslenmiştir. O dönemde trajedi, günlük hayatın ta kendisiydi!
İskoçya kralının kızı Mary Stuart 1542 yılında dünyaya gözlerini açarken, İngiltere kralı VIII. Henry beşinci karısının kafasını uçurtup altıncısı ile evlenmeye hazırlanıyordu. İskoçya kralı V. James ile Lorrainli Mary'nin kızı Mary Stuart, babasının ölümü üzerine, daha yedi günlük iken, İskoçya kraliçesi oldu ama annesi, onu dayılarının ülkesine götürdü ve Mary'nin çocukluğu Fransa'da geçti. İskoçya'nın sürgündeki liderleri, Mary'i çocukluğundan itibaren denetimleri alana alıp kullanmaya çalıştılar.
İngiliz ve Fransız taraftarı İskoç fraksiyonları arasındaki çatışmalar iki yüzyıl daha sürecek ve isyanlar birbirini izleyecekti. Mary 1558'in Nisan ayında Fransa veliaht prensi Francis ile evlendiği zaman, henüz on altı yaşında idi. Ertesi yılın temmuz ayında, Fransa kraliçesi oldu. Böylece on sekizini doldurmadan iki ülkenin kraliçesi olmuştu. Ancak bu durum, üçüncü bir kraliçelik peşinde hayatını yitirmesine engel olmayacaktı... Kaldı ki, Katoliklerin gözünde, o zaten “İngiltere kraliçesi” olarak kabul ediliyordu. Bunu anlamak için, tekrar VIII. Henry dönemine gidelim. 16. Yüzyıl, Avrupa'da büyük din savaşlarının başlamasına sahne olur. Rönesans düşüncesi Katolik dogmalarının sorgulanmasını ve dolayısıyla reformu kaçınılmaz kılar.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız