Eylül 16, 2024

Kursk’ta Devran Döndü: 2. Dünya Savaşı

Herkese merhaba. 2. Dünya Savaşı serisinde en son Almanların Müttefik kuvvetler tarafından Kuzey Afrika’dan atılmasında kalmıştık. Bu olay Almanların 2. Dünya Savaşı’nda aldığı ilk büyük yenilgi olmuştu ve devamı da son sürat gelmeye devam edecekti. Kuzey Afrika’dan sonra Müttefik kuvvetlerin ilk hedefi İtalya oluştu. Müttefik kuvvetler 1943 yılının Temmuz ayında İtalya’ya saldırmaya Sicilya adasından başladılar ama aynı anda 2. Dünya Savaşı’nın Doğu cephesi olan Sovyet tarafında büyük olaylar yaşanmaya başlanmıştı.

Kursk’ta Devran Döndü: 2. Dünya Savaşı

Dünya’nın o güne kadar gördüğü en büyük tank savaşı başlamak üzereydi, Kursk Savaşı. Almanlar Sovyetler Birliği topraklarında Moskova ve Stalingrad’a kadar ilerlemişlerdi ancak 1942 yılında Stalingrad’da Sovyet ordusunun olağan üstü direnişi Almanları yavaşlatmış ve arkada Sovyetlerin ana ordusunun toparlanmış bir şekilde Almanlarla savaşmasına olanak sağlamıştı. Almanlar Sovyetlere karşı her seferinde hızlı davranıp toparlanmamış Sovyet ordularını kuşatıp imha ederek savaşları kazanmıştı ama bu sefer Almanların karşısında kuşatamayacakları kadar büyük bir ordu toplanmıştı tam 2,5 milyon, Alman ordusunun neredeyse 3 katı büyüklüğünde.

Kursk’ta Devran Döndü: 2. Dünya Savaşı

Almanlar Stalingrad’da ilk büyük kayıplarını vermişti.Almanların yeni planı toplanmış bu ordunun zayıf noktalarına saldırılar yapmak, hattı bölmek ve bölünmüş parçaları kuşatıp yok etmekti. Alman saldırısının en yıkıcı olanı ise Kursk’a yapılacaktı. Ancak Kursk cephesinin başında Almanlara kabusu yaşatacak bir adam vardı. Georgi Jukov. Sovyetlerin kahramanlarından birisi diyebileceğimiz Jukov düşmanını çok iyi anlamış bir komutandı. Jukov bütün askerlerine düzenli aralıklarla toprağı kazarak arkası açık kareler şeklinde tepelikler oluşturmalarını emretmişti.

Kursk’ta Devran Döndü: 2. Dünya Savaşı

Alman orduları sonradan yapılmış tepelere konuşlanmış Sovyet hatlarının içine bir türlü girmeyi başaramadılar ve hiçbir şekilde kuşatma yapamadılar. Bunun üzerine Almanlar son bir büyük saldırı ile Kursk’u almayı denediler. Büyük tank savaşı da bu esnada yaşandı. 1000’in üzerinde tank düz arazide birbirine girdi. Tüm savaş sonunda Sovyet kayıpları daha fazla olsa da Sovyetler Kursk Zaferi ile Doğu Cephesi’nde tam anlamıyla avantajlı konuma geçti. Devam edecek… Bir önceki bölüm için buraya tıklayabilirsin.

Müttefikler ne zaman İtalya’ya saldırdı? Kursk savaşı nedir? Georgi Jukov kimdir? Maraşel Zukov kimdir? Kursk savaşı sırasında Sovyet ordusu kaç kişiydi? Sovyetler Almanlara karşı nasıl bir strateji yaptı?

Yorumlar

  • Zafer SSCB'nin

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Doğayı Anlamak

Doğayı Anlamak

Öngörülemezliğin Tanımı

Öngörülemezliğin Tanımı

Herkes Kendinden Olanı İster

Herkes Kendinden Olanı İster

Dikkatin Çabuk Dağılması

Dikkatin Çabuk Dağılması

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Doğayı Anlamak

probiyotik

Kiralık Diş

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun