Ocak 24, 2025

Lale Devri Elçileri

Sadrazam Nevşe hirli İbrahim Paşa, Avru pa'yı tanımak ge rektiğini fark eden ilk Osmanlı sadraza mıydı. Avrupa devletle rinin İstanbul'daki elçile riyle düzenli ilişkiler kurdu. Ayrıca Osmanlı tarihinde ilk kez, Avrupa devletlerine elçi gönderdi. Elçiler sadece askeri ve ti cari antlaşma yapmaya gitme mişlerdi. Avrupalı devletlerin askeri gücü ve devlet yapı larıyla ilgili bilgi edine ceklerdi.

Lale Devri Elçileri

İbrahim Paşa, Viyana'ya (1719); Yirmi Sekiz Meh med Çelebi, Paris'e (1720- 1721); Nişli Mehmed Ağa, Moskova'ya (1722- 1723); Mus tafa Efendi, Viyana'ya (1730); Mehmed Efendi, Lehistan’a (1730) elçi olarak gönderildi ler. Bu elçiler gittikleri yerlere ilişkin gözlemlerini dile geti ren raporlar hazırlayarak sad razama sundular, Artık “dış dünyaya bakmayan” Osmanlı dönemi sona ermişti.

Lale Devri Elçileri

Osmanlı elçilerinin yaz dığı 'sefaretnameler' arasında en fazla üze rinde durulan yapıt, Yirmi Se kiz Mehmed Çelebi'nin 1720- 1721 tarihli Fransa Sefaretnamesi'dir. Edebi ve tarihi kıymetinin yanı sıra bu yapıt, Os manlı toplum yaşantısı üzerin deki etkisi açısından da önem lidir. Bu sefaretname, Osman lı İmparatorluğu'nun Batı'ya bakışının değişmesinde önem li bir rol oynamıştır.

Lale Devri Elçileri

Babası Yirmi Sekiz Meh med Çelebi ile birlikte Paris'e giden Mehmed Said'in Fran sa'daki gözlemleri ve dönüşünde gerçekleştirdiği icraat da önemlidir. Gerçek bir Os manlı aydını olan Mehmed Said, Paris'te babasından da ha çok dolaşmış, çevre edin miş ve Fransa'yı dikkatli bir biçimde gözlemlemiştir. Mat baanın kurulmasında çok önemli rolü vardır. Ayrıca Fransa'dan İstanbul'a ge tirdiği kitap, elbise ve mobil yalar, Osmanlı başkentinde Batı modasının yayılmasına yol açmıştır. Mehmed Said'in Paris'te elçi iken gönderdiği tablolar sayesinde, Türk minyatür sanatında, yeni bir çığır açılmıştır. Bu resimleri gören minyatürcüler, özellikle Levni, minyatürle Batı üslubu resim arasında ye ni bir tarz geliştirmiştir. 

Yorumlar

  • O dönemde de iyi elçiler varmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Dönem İdeolojisi

probiyotik

Antik Dönemde Deprem İnanışı

bubble30
Nielawore

YEREL GALAKSİ: M110

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun