Kasım 16, 2024

Lale Devri (IV)

Osmanlı elçilerinin yazdığı 'sefaretnameler' arasında en fazla üze rinde durulan yapıt, Yirmi Sekiz Mehmed Çelebi'nin 1720- 1721 tarihli Fransa Sefaretnamesidir. Edebi ve tarihi kıymetinin yanı sıra bu yapıt, Osmanlı toplum yaşantısı üzerin deki etkisi açısından da önemlidir. Bu sefaretname, Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı'ya bakışının değişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Lale Devri (IV)

Babası Yirmi Sekiz Mehmed Çelebi ile Paris'e giden Mehmed Said'in Fransa'daki gözlemleri ve dönüşünde gerçekleştirdiği icraat da önemlidir. Gerçek bir Osmanlı aydını olan Mehmed Said, Paris'te babasından da ha çok dolaşmış, çevre edinmiş ve Fransa'yı dikkatli bir biçimde gözlemlemiştir.

Lale Devri (IV)

Matbaanın kurulmasında çok önemli rolü vardır. Ayrıca Fransa'dan İstanbul'a getirdiği kitap, elbise ve mobil yalar, Osmanlı başkentinde Batı modasının yayılmasına yol açmıştır.

Lale Devri (IV)

Mehmed Said'in Paris'te elçi iken gönderdiği tablolar sayesinde, Türk minyatür sanatında, yeni bir çığır açılmıştır. Bu resimleri gören minyatürcüler, özellikle Levni, minyatürle Batı üslubu resim arasında yeni bir tarz geliştirmiştir.  

Yorumlar

  • Kültür etkileşimi harika

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Midemiz Hislerimizle Hareket Ediyor Olabilir Mi?
Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslarda Hiyerarşi

Yunuslarda Hiyerarşi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Renksiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

"İNCECİKTEN BİR KAR YAĞAR"

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun