16. Yüzyıl'da Atlantik ve Hint Okyanusu ayrıca Pasifik de bilinmekteydi. Ama bu denizler arasındaki bağlantı henüz kurulmamıştı. Macellan'ın izlediği yol sayesinde ilk kez yeryüzünün büyüklüğü ve okyanuslarla kara parçalarının ilişkileri hakkında doğru bir yargıya varılabildi.
Baharat ülkelerine giden bir deniz yolu bulmak için, 15. Yüzyıl’ın 3. çeyreğinde önce Portekizliler sonra da İspanyollar atağa geçer. Portekizlilerin Ümir Burnu'nu keşfetmesi, Hindistan'ın zenginliklerine ulaşmada önemli bir adımdır. Ama bir yandan da efsanevi 'Baharat Adaları' Malukular'ın bulunduğu 'Güney Denizi'ne götüren daha kısa bir yol aranır. Atlantik'in ötesinde, kuzeyden güneye boylu boyunca uzanarak buraya ulaşmayı engelleyen topraklar, bir şekilde aşılmalıdır.
Portekizli soylu genç Macellan, Hindistan'da ve Afrika'da 10 yıl hizmetinde bulunduğu Portekiz Kralı tarafından azledildiğinde 35 yaşındadır. İki yıl sonra 1517'de İspanya Kralı I. Carlos'un hizmetine girer (I. Carlos daha sonra Alman İmparatoru olarak taç giyerek V. Karl / Şarlken adıyla anılacaktır).
Macellan batıya doğru giderek bir geçit bulacağına ve böylece Maluku Adaları'nın Portekizlilere değil İspanyollara ait olduğunu kanıtlayacağına kralı ikna eder, 22 Mart 1518'de imzaladığı sözleşmeyle I. Carlos kendisine 5 gemilik bir filo tahsis eder ve Tordesillas Antlaşması uyarınca, İspanya denetiminde olan Okyanus bölgesinin en uç sınırına gitme yetkisi verir.
Deneyimli bir denizci olan Macellan bilinmeyene giden bir yolculukta gerekebilecek her şeyi, en ince ayrıntısına kadar hesaplar. Sefere katılan 265 kişiyi doyuracak tonlarca yiyecek ve içecek, doğayla mücadelede olası hasarlara karşı gemileri onarmaya yarayacak yığınla yedek malzeme, alet edevat, gök cisimlerini ve denizin derinliğini incelemeye yarayan dönemin en gelişmiş aletleri, keşfedilen topraklarda yerlilerle yapılacak takas olasılığına karşı ayna, bıçak, makas, tarak, çan gibi binlerce ıvır zıvır mal ve tabii, savaş olasılığına karşı da güçlü bir donanım gerekmektedir.
Yorumlar
Kendi döneminin en zorlu keşfi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız