Kasım 24, 2024

Mayalar Neden Yok Oldu?

Amerika Kristof Kolomb tarafından keşfedilmeden önce Mayalar Amerika Kıtası’ndaki en ileri medeniyetti. Bu medeniyet M.S. 250’li ile M.S. 900’lü yıllar arasında en parlak dönemlerini yaşadı. Günümüz Meksika’sının güneyi, Guatemala’nın kuzeyi ve Belize’yi içine alan alanda büyük bir uygarlık kurdular. Ancak M.S. 900’lü yıllardan itibaren bu büyük uygarlık tam olarak anlaşılamayan sebeplerden dolayı dağılma sürecine girdi ve eski gücünden eser kalmadı? Peki Mayalar tam olarak neden dağılmıştı?

Mayalar Neden Yok Oldu?

Bunun sebebi günümüzde tam olarak bilinmese de en kuvvetli görüş Mayaların büyük bir kuraklık yaşadığı yönünde. Mayaların kentlerindeki kalıntılara bakıldığı zaman burada yaşamış olan insanların şehirleri terk ettiği anlaşılmaktadır. Bölgenin coğrafyası incelendiği zaman ise Mayaların yaşadığı bölgenin M.S. 900’lü yıllara kadar yoğun yağış alan bir bölge olduğu ancak bu tarihten itibaren bölgede kuraklık başladığı saptandı. Maya şehirlerinin büyümesini sağlayan en temel sebep geniş tarım alanlarında tarım yapmak ve insanlarını besleyebilmekti. Ancak yaşanan kuraklık yüzünden tarım yapılamadığı ve insanların şehirleri terk etmiş olabilecekleri Mayaların neden dağıldığıyla ilgili en kuvvetli fikirler arasında.

Mayalar Neden Yok Oldu?

Maya şehirlerinde kuraklık başlayınca kıtlık ortamı da yaşandı ve bu durum Mayaların kurduğu şehirler arasında savaşlar yaşanmasına sebep oldu. Kıtlık sonucu yaşanan uzun soluklu savaşlar ve büyük göçler Mayaları adım adım dağıttı. Mayalardan arta kalanlar ise Avrupalıların Amerika’yı keşfinden sonra Avrupalılar tarafından yok edildi. Mayaların yok oluşunu açıklayabilen en net görüş işte bu yani kuraklık.

 

 

Mayalar neden yok oldu?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Çocukluk

Uzun Çocukluk

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Alternatif Çözümler

Alternatif Çözümler

Basit Düşünememek

Basit Düşünememek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun