Ocak 27, 2025

Meclis-i Divan

Dev­let işlerinin ve çeşit­li meselelerin görü­şülüp bir karara bağlanmasında, ön­ce sadrazamların “İkindi Divanları” ön plana çıktı. 17. Yüzyıl'ın ortaların­dan itibaren oluş­maya başlayan Paşa Kapısı (Bab-ı Asafî / Bab-ı Âlî), zamanla Divan-ı Hümayun'un yerine, devlet işlerinin görül­mesinde, yeni bir hükümet merkezi oldu. Divan-ı Hümayun, II. Mahmud'un reformlarından sonra, eski bir gelenek ve şata­fat vasıtası olarak kaldı; an­cak ulufe dağıtımı ve elçi ka­bulleri sırasında toplanmayı sürdürdü.

Meclis-i Divan

Osmanlı saraylarında Divan-ı Hümayun toplantılarının yapıl­dığı yerler olan divanhaneler hakkında, ilk dönemlere dair bilgimiz sınırlıdır. Bursa Sarayı zaten bilinmez; 1877- 78 Osmanlı-Rus Savaşı'nda büyük hasar gören Edirne Sarayı'nda ise, Divan toplantıları için tahsis edilmiş bir Kubbealtı oldugu bilinir. Topkapı Sarayı'nda ise Divan-ı Hümayun toplantıla­rı, Kanuni zamanına kadar ikinci avluda, bugünkü Di­vanhane'nin hemen arkasında yer alan Eski Divanhane'de yapılırdı.

Meclis-i Divan

Bugünkü üç kubbeden oluşan Kubbealtı binası, Eski Divanhane'nin yetersiz kal­ması üzerine, Kanuni'nin sal­tanatı başlarında, veziriazam İbrahim Paşa tarafından yap­tırıldı. Kubbealtı'nın üç kubbe­sinden 'Divanhane' ismiyle anılan birisi, Divan toplantı yeri idi. Bu kısımda, Divan üyelerinin teşrifat kaidelerine göre belirlenmiş oturma yerle­ri vardı.

Meclis-i Divan

Sadrazam ve vezirlerin oturduğu ve yerden ya­rım metre kadar yüksek­likteki sedirin üst kısmında, sadrazamın oturduğu yerin hemen arkasında, padişahın gizlice Divan toplantılarını dinleyebildiği “Kasr-ı Adl” isimli odanın kafesli penceresi bulunurdu. Divanhane'nin bitişiğinde, kapı­dan girilince sağ taraftaki ikinci kubbenin altında Divan-ı Hümayun hacegânı, maliye kalemlerinin hali­fe, kâtip ve şakirt­leri bulunurdu.

Yorumlar

  • Aynı olması zor

  • ilk kez duydum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Cüssesi Kendine Büyük Kuşlar

Cüssesi Kendine Büyük Kuşlar

Mangrov Ormanında Doğal Koruma

Mangrov Ormanında Doğal Koruma

Suda Çürümeyen Orman: Mangrov

Suda Çürümeyen Orman: Mangrov

Mangrov Ormanında Ağaca Tırmanan Balıklar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zor Yalnızlık

probiyotik

Cüssesi Kendine Büyük Kuşlar

bubble30
Nielawore

ROCKET FOOTAGE IN 3 MINUTES: FALCON 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun