Ekim 05, 2024

NEAR EAST'TE KAMPANYA BAŞLIYOR

'Near East' dergisinin 1915 ilkbaharından 1916'nın Haziran ayına kadar süren bu yayınları, yalnızca kendi kaynakla­rından elde ettiği haberlere değil, İngiliz basının diğer yayınlarına da dayanır. Ne­ar East dergisi, kendi kampanyasına hizmet edebilecek yayınları da sayfalarında öne çıkarır. Şimdi önce, Near East'e göz atalım:

NEAR EAST'TE KAMPANYA BAŞLIYOR

30 Nisan 1915: "İngiliz uyruklulara Türklerin davra­nışı konusundaki olumlu ra­porlar hakkında bilgi vermiş­tik. Şimdi ellerinde esir asker ve bahriyelilerimiz bulundu­ğundan,   bu takdire değer notların devam edeceğini umuyoruz. Eğer Türkiye'de Almanlar bulunmasaydı en­dişe etmezdik. Sir Edwin Pears evvelki gün verdiği konfe­ransta, İstanbul'daki evine ve Kırım Savaşı'nda ölen İngiliz askerleri abidesine Türklerin dokunmadığını övünerek söyledi. Pears'ın konuşması­nı yaptığının ertesi günü, hem Avam Kamarası'nda hem de Lordlar Kamarası'nda savaş esirleri sorunu tartı­şıldı. Almanların Lahey Antlaşması'na uymamala­rına karşılık, Türklerin el­lerinin temiz kaldığı belir­tildi."

NEAR EAST'TE KAMPANYA BAŞLIYOR

23 Temmuz 1915: "Se­lanik'ten yeni dönen bir İngiliz'e göre, bu kentteki Türkler vatandaşları adına 'Balkanların centilmenleri' la­kabına hak kazandılar. Bu belki İngiltere'deki birçok ki­şiyi şaşırtacaktır; zira Türkleri 'konuşulamaz' (unspeakable) diye nitelemeye alışmışlardır. Oysa barış günlerinde 'sade Türk' ile tanışmış olanlar için, bu yeni unvan sürpriz sayıl­maz. (...) (Savaşa girdiği için) Türk, ıstırap çekmektedir ve daha da çekecektir. Ama sanı­rım ki cezanın pençesi, ondan fazla, onları bu yola sürükle­yen Almanların üzerine yöne­lecektir."

Yorumlar

  • Türkleri yanlış tanımışlar

  • tarih çok ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun