M.Ö. 2000 dolaylarında Antik Mısır’ın firavunlarını hiç de beklenmedik bir sorun ile karşılaştılar. Civarlarında bulunan site devletleriyle veya kabilelerle girdikleri savaşlar sonucunda elde ettikleri kölelerin sayısı gün geçtikçe artıyordu. Sayısı artan bu kölelerin Mısır’ın yazı dili olan hiyeroglifi okuyup yazamadıkları için kölelere emirler yazılı bir biçimde iletilemiyordu.
Mısır hiyeroglifleri gibi erken dönem yazı sistemleri çok kullanışsız olduğu ve bu yazı dilini tam olarak öğrenmek neredeyse imkansızdı, ancak çok küçük yaşta başlayan eğitimler ile tam olarak öğrenilmesi mümkündü. Çünkü hiyeroglif sistemi binlerce karakterden oluşuyordu ve her karakterin kullandığı yere göre bir veya birden fazla anlama sahip olması çok zor bir sembolik dil olmasına sebep oluyordu. Aslına bakarsanız bu karmaşık sistemi bir avuç insan dışında da okuyup yazabilen yoktu.
Çoğu dilbilimci bugün kullandığımız alfabelerin bundan dört bin yıl önce Mısır firavunlarının ve rahip komitesinin, köleler ile daha rahat yazılı beyanda bulunmasını sağlayacak basit hale indirgenmiş hiyeroglif yazısı olduğuna inanmaktadır. Günümüz alfabelerinin değişimini aslında antik dönemde yaşayan insanların iletişim kapısı değiştirmiştir.
Basitleştirilmiş hiyeroglif yazı sisteminde her karakter sadece bir sesi temsil etmektedir. Yapılan bu güncelleme ile binlerce olan anlam ve karakter grubu sadece birkaç düzine ses grubuna kadar inmiştir. Bu gelişim aslında yazı dilinin çok daha rahat anlaşılmasını sağlamak amacıyla atılmış büyük bir adımdır. Bu gelişmenin kötü yanı ise yüzlerce yıl kullanılmış olan hiyeroglif dilinin unutulması olmuştur. Hiyeroglif dilinin çözülmesi ancak 1799 yılında bilim insanlarının Rosetta Taşı’nı keşfetmesiyle mümkün olmuştur.
Gelelim basitleştirilmiş hiyeroglif diline; bu dil o kadar etkili olmuştur ki, Mısırlı köleler anayurtlarına geri döndüklerinde yeni yaz sistemini de beraberlerinde götürdükleri için, alfabe Yakındoğu’da yayılarak İbranice ve Arapça gibi pek çok dilin doğuşunun temelini atmıştır. Deniz ticareti ile ilgilenen antik dönem medeniyeti Fenikeliler, alfabeyi Akdeniz kıyısı boyunca taşımış ve yaymıştır. Yunan ve Roma alfabelerinin temelini aslında antik Fenike yazısı atmıştır. Günümüzde kullanılan en yaygını olduğu için örnek veriyorum İngilizce dahil bütün Avrupa dillerinin çoğunda Roma alfabesi kullanılıyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız