1960’lı yıllarda dünya yeni tür bir savaşın pençesi altında iki büyük gücün arasında oradan oraya sürükleniyordu. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD ve Sovyetler Birliği dünya üzerinde birbiriyle sürekli olarak rekabet halinde olan iki büyük güç halini almıştı. Ancak bu iki büyük güç arasında Soğuk Savaş denilen yeni tür bir savaş yaşanıyordu. Soğuk Savaş’ta ABD ve Sovyetler Birliği ordularını karşı karşıya getirip savaştırmak yerine başka devletler üzerinden destekledikleri tarafların kazanması ve bu ülkelerde kendi ideolojilerinin hakimiyeti için savaşıyorlardı. Soğuk Savaş için aslında ABD’nin ve Sovyetler Birliği’nin ideolojilerinin dünya üzerinde yaptıkları fikir savaşı diyebiliriz. 1960’lı yıllara gelindiğinde ABD ve Sovyetler Birliği doğrudan olarak karşı karşıya gelmemişti ancak Sovyetler Birliği’nin fikirleri Doğu Avrupa ve Çin’i etkisi altına alırken ABD’nin fikirleri ise dünyanın kalanını etkisi altına almıştı. Ancak Soğuk Savaş her an iki büyük güç olan ABD ve Sovyetler Birliği’nin askeri savaşına dönüşebilirdi.
1960’lı yılların sonlarına doğru ABD Türkiye’ye nükleer başlıklı füzeler yerleştirmişti. ABD bu şekilde Sovyetler Birliği’ne karşı hayati bir hamle yapmıştı. Bu olaydan sonra Sovyetler Birliği Küba ile yakınlaşmaya başlamıştı. O dönemdeki Küba yönetimi devrim yaparak ABD yanlısı yönetimi devirmiş ve yönetime gelmişti. Bu yüzden o dönemin devrimci Küba yönetimi ABD’yi kendisine tehdit olarak görmekteydi. 1961 yılına gelindiğinde ABD Küba’daki yönetimi devirmek için Domuzlar Çıkarmasını yaptı ancak ABD’nin bu girişimi başarıya ulaşamadı. 1962 yılında Sovyetler Birliği’nin nükleer füzeleri Küba’ya yerleştirilmeye başlandı. Bu olayla ABD’nin dikkati Küba’ya dönmeye başladı. 1962 yılının Ekim ayında ABD istihbaratı Küba’ya konulan füzelerin ateşlenmesi için gereken parçaların henüz ulaşmadığını tespit etti. ABD bunu önlemek amacıyla Küba’yı denizden ablukaya aldı. Birkaç gün sonra Sovyet gemileri Küba’ya yaklaşmıştı ancak ABD ablukayı geçmeleri halinde Sovyet gemileri de batıracaktı. İki güç Soğuk Savaş döneminde ilk defa doğrudan bir şekilde karşı karşıya gelmişti. Dünya nükleer bir savaşın belki de yok oluşun eşiğindeydi.
Ancak Sovyet yönetimi olası bir askeri savaşa izin vermeyecek bir tutum izleyerek ABD ile diplomatik görüşmelere başladı. Sovyet gemileri abluka alanına girmedi. ABD ve Sovyetler Birliği arasında yapılan görüşmeler sonunda iki taraf 1962 yılında uzlaşmaya vardı ve karşılıklı olarak iki taraf füzelerini sökmeye başladılar. Küba Füze Krizi uzlaşma ile bitti. Bu tarihten sonra Soğuk Savaş daha uzlaşmacı ve ılımlı bir döneme girdi. Dünya nükleer kıyametin eşiğinden döndü. Bu olay sonunda Sovyetler Birliği ile Çin tarafından davaya ihanetle suçlandı. Çin ve Sovyetler Birliği'nin arası açıldı. Çünkü Sovyetler Birliği bu olayda geri adım atan ilk taraf olmuştu. Aynı zamanda bu krizden sonra dönemin Sovyet lideri iktidardan düşürüldü.
Küba Füze Krizi nedir?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız