Bizans, 1372'den itibaren Osmanlı'ya haraç ödemeye başlamıştı. Kentin doğrudan Osmanlı hakimiyeti altına sokulması teşebbüsü ise Yıldırım Bayezid zamanında oldu. Bursa'da rehin olarak tutulurken babasının ölümü üzerine kaçarak Bizans tahtına çıkan Manuel Paleologos, Yıldırım'ın İstanbul'da bir Türk mahallesi, cami ve mahkeme kurulması isteğini reddedince kent 1391'den 1396'ya kadar ablukaya alındı.
Niğbolu zaferi üzerine Bizans, istekleri kabul etti. Sonraki yıllarda tekrar kuşatılan İstanbul, Osmanlı'nın eline geçmek üzere iken Anadolu'ya girerek Yıldırım'ın üzerine yürüyen Timur, bir anlamda kenti kurtardı. Bir süre rahat nefes alan İstanbul, Fetret Devri’nde, 1412'de Musa Çelebi tarafından kuşatıldı.
Bizans'ın Musa Çelebi'nin karşısına Çelebi Mehmed'i çıkarması yüzünden, kuşatma kaldırıldı. İstanbul'un Fetih'ten önceki son kuşatması ,II. Murad tarafından 1422'de oldu. Ancak bir netice alınamadı. Bu dönemlerde topun yeterince gelişmemesi, İstanbul kuşatmaları sırasında Osmanlı için, devamlı olarak bir dış veya iç tehdidin gündeme gelmesi, Osmanlı’ya engel oldu.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız