Aralık 26, 2024

Orhan Gazi ve Bizans

Bursa'nın Osmanlı'ya geçmesinden sonra, İz nik de Türklerin eline geçmek üzereydi. Bizans, İz nik'i kurtarmak üzere hareke te geçti. Bunu haber alan Or han Gazi de derhal harekete geçerek, Eskihisar'daki tepele ri ele geçirdi. 1329'un Mayıs sonu ile Haziran başında, Peleka non' daki (Eskihisar) muhare bede, Orhan Gazi savaşın başında stratejik üstünlüğü sağ ladı. Bizanslılar, Osmanlı kuvvetlerini tepelerden düzlü ğe çekmeden savaşa girmenin aleyhlerine olacağını anladı lar: Eğer muharebe tepelerde olacaksa, savaşmamayı karar­laştırdılar.

Orhan Gazi ve Bizans

Ancak Orhan Gazi de, Bi zans ordusuyla düz bir arazi de değil, tepelerde karşılaşma yı kararlaştırmıştı. Bir kısım kuvvetini de, vadide pusuya yatırmıştı. 1 Haziran 1329'da Orhan Bey, Bizans ordusunu üzerine çekmek için, 300 kişilik bir birliği onların üzerine gönder di. Bizans ordusunu ok yağ muruna tutan Osmanlı gazile ri, geri çekilmeye başladılar. Bizans kuvvetlerini üstlerine çekmek istiyorlardı. Fakat Bi zanslılar onları takip etmeye rek bu oyuna gelmediler.

Orhan Gazi ve Bizans

Ertesi gün Osmanlı kuv vetleri aynı saldırıyı tekrarla dı. Bu kez Bizans kuvveti gazi lerin üzerine saldırınca Orhan Gazi de, kardeşi Pazarlu Bey komutasında yardım gönder di. Bizans ordusu harekete ge çince de asıl muharebe baş ladı. Bizans İmparatoru bir okla yarala nınca, ordusunda panik başladı. İm parator'un gayre tine rağmen Bi zans ordusu dağıl dı. Çevredeki kale lere sığınmaya çalı şan Bizans kuvvetleri yok edildi. Bizans ordunun bir kısmı ise, gemilere bi nerek kaçtı.

Orhan Gazi ve Bizans

Bu zafer, Osmanlı Beyli ği'nin artık Bizans ile rahatlık la baş eden bir güç olduğunu belgeliyordu. Halil İnalcık bu savaşın Hammer'den itibaren “Maltepe Muharebesi” diye adlandırılmasının yanlış oldu ğunu, Pelekanon'un Malte pe'den oldukça uzakta, Geb ze-Eskihisar bölgesinde bu lunduğunu söyler.

Yorumlar

  • Bizans her zaman aynı Bizans

  • ilginç bilgiler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

İkiz çocuk Sahibi Olmak Genetik mi Etnik mi?
Tek Yumurta İkizleri

Tek Yumurta İkizleri

Ana Karnında Simetri

Ana Karnında Simetri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun