Karesi Beyliği, kökü Danişmendlilere kadar giden bir hanedan ta rafından Kuzeybatı Anadolu'da kurulmuştu. 1334'te Batı Anadolu'yu “Türklerden kurtarmak için” hare kete geçen Haçlı donanmasından büyük bir darbe yiyen Karesi Beyliği, hükümdar Yahşi Bey'in ölümünden sonra kargaşaya düştü. Demirhan Bey ile Dursun Bey arasın da mücadele başladı.
Demirhan Bey'den memnun olmayan Karesi ileri gelenleri, Dursun Bey'i tahta çıkarmak için harekete geçtiler. Orhan Gazi'den yardım istendi. Dur sun Bey, Karesi Beyi olması halinde; Bergama, Edremit ve Balıkesir'i Osmanlı'ya vermeyi teklif etti.
Orhan Gazi, Dursun Bey ile birlikte Karesi topraklarına girip şehirleri bir bir ele geçir meye başladı. Bergama Kalesi'ne sığınan Demirhan Bey burada kuşatıldı. Dursun Bey, ağabeyini teslim olmaya ikna etmek için, Karesi ileri gelenleriyle kalenin önüne gittiğin de, atılan bir okla öldürüldü. Paniğe kapılan Bergamalılar, Demirhan Bey'i teslim olmaya zorladılar. Bursa'ya götürülen Demirhan Bey iki yıl sonra burada ölünce bütün Karesi toprakları Osmanlı'nın eline geçti. Orhan Gazi, 1345'te fethi tamamlanan Karesi bölgesinin idaresini oğlu Süleyman Paşa'ya verdi.
Karesi Beyliği'nin toprakları olan Balıkesir, Manyas, Kapıdağı gibi yerlerin alınması, o zamana kadar Bizanslılara karşı kazanı lan zaferlerden da ha önemliydi. Çünkü artık Boğaz'ın güney sahillerini ellerinde bulundur maya başlayan Osmanlı, bu beyliğin denizcilik tecrübelerinden de istifade ederek, ilk fırsatta Rumeli'ye geçecekti.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız