Eylül 19, 2024

OSMANLI DEVLETİ İÇİN ÇOK ZOR ZAMANLAR: 2. MURAD

2. Murad 1404 yılında doğdu. Babasını erken yaşta kaybeden 2. Murad 1421 yılında padişah oldu. O padişah olur olmaz Osmanlı Devleti’nde yeni karışıklıklar meydana gelmişti. 2. Murad’ın küçük kardeşi olan Şehzade Mustafa Osmanlı Devleti’nin bir kısmı tarafından padişah olarak tanındı. Nu karmaşadan faydalanmak isteyen Karamanoğulları Beyliği Akşehir ve civarını ele geçirdiler. Menteşe Beyliği Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını ilan etti. Bu yetmezmiş gibi 2. Murad’ın babası 1. Mehmed döneminden kalan Şehzade Mustafa meselesi Bizans’ın Şehzade Mustafa’yı serbest bırakmasıyla tekrar canlanmıştı. Şehzade Mustafa 2. Murad’ın amcasıydı ve Rumeli üzerinde kendisini padişah ilan etmeye başlamıştı ve Edirne’yi 1421 yılında ele geçirdi. 1422 yılında Şehzade Mustafa ordusu ile Edirne’den Anadolu’ya geçti ve burada 2. Murad ile karşı karşıya geldi. Ancak 2. Murad ve ekibi Şehzade Mustafa’nın ordusunu içten bölmüştü. Bir savaş yaşanmadı ve Mustafa Edirne’ye kaçtı. Aynı yıl 2. Murad Edirne’yi aldı ve Şehzade Mustafa 1422 kaçarken Eflak civarlarında yakalandı ve idam edildi. Aynı yıl 2. Murad Bizans’ın Düzmece Mustafa isyanına sebep olmasından dolayı İstanbul’u kuşattı. Ancak Anadolu’da bu sefer Anadolu beyliklerinin desteğini alan 2. Murad’ın küçük kardeşi olan Şehzade Mustafa Bursa’yı kuşattı. Ancak bu girişim Osmanlı akıncılarının müdahalesiyle başarısız oldu ve Şehzade Mustafa İznik’e yönelerek kuşattı. 1423 yılında bu sefer 2. Murad bizzat kendisi gelip İznik’i Şehzade Mustafa’dan geri aldı ve Şehzade Mustafa’yı öldürdü. Aynı yıl 2. Murad Anadolu’da isyan eden bütün beyliklerin üzerine saldırıya geçerek hepsinin üzerinde otoritesini kurdu. Menteşe Beyliği’nin tamamı, Candaroğlu Beyliği’nin bir kısmı Osmanlı topraklarına katıldı. Bunun üzerine 2. Murad Bizans’ın başka topraklarına saldırıya geçti ve Selanik’i kuşattı. Sonrasında Selanik Bizans idaresi Selanik’i koruyamayacağını düşünerek Venedik’e sattı.

OSMANLI DEVLETİ İÇİN ÇOK ZOR ZAMANLAR: 2. MURAD

Ancak bu durum Osmanlı Devleti tarafından kabul edilmedi ve 1423 yılında Osmanlı Devleti Selanik’e savaş açtı. Osmanlı Devleti 1424 yılında Bizans ile barış anlaşması yaptı ve tüm dikkatini Venedik’e yöneltti. Selanik yüzünden Venedik ile çıkan savaş 1430 yılında bitti ve Osmanlı Devleti Selanik’e sahip oldu. Bu sırada Macarlar Sırbistan ve Eflak üzerindeki gücünü artırmak için çalışmalara başlamıştı. Ancak Osmanlı Devleti Sırbistan ve Eflak’ın Macaristan’ın hakimiyetine girmesini istemiyordu. 1427 yılında Sırbistan kralının ölmesi hem Osmanlı’nın hem de Macarların Sırbistan’ı almak istemesine sebep oldu. Macarlar Sırbistan’a saldırdı ancak Osmanlı ordusu da Macaristan ile Sırbistan üzerinden savaşmaya başladı ve bu savaş 3 yıllık bir barış anlaşması yapılana kadar ufak çaplı sınır çatışmalarıyla devam etti. Bu olaylar yaşanırken Timur İmparatorlu Şahrur ordusu ile Osmanlı’nın sınır komşusu olan Karakoyunlu Devleti ile savaşmaktaydı. Yeni bir Timur faciasının kapıda olduğunu gören 2. Murad uyguladığı yumuşak diplomatik hamleler ile Timur İmparatorluğu ile savaşmadan dönemi atlatmayı başarmıştı. 1437 yılında Timur İmparatorluğu’nun ordusu Karakoyunlu topraklarından tamamen gidince 2. Murad Karamanoğulları’na saldırıp Akşehir ve Beyşehir’i aldı.

OSMANLI DEVLETİ İÇİN ÇOK ZOR ZAMANLAR: 2. MURAD

1437 yılına gelindiğinde Macaristan kralı Sigismund hayatını kaybetti. Osmanlı Devleti bu durumu fırsata çevirmek istedi ve aynı yıl Macaristan’a sefer düzenlendi. Bu sefer yapılırken önce Omanlı ordusu Eflak’a girdi ve Eflak Osmanlı Devleti’ne tabi hale getirildi. 1439 yılında ise Sırbistan Osmanlı topraklarına katıldı. 1440’lı yıllarda Osmanlı ordusu Macaristan’a girip Belgrad’ı almaya çalışmış ama başaramamıştı. Belgrad’da başarılı bir Macar komutan olan Hunyadi kendisini göstermeye başlamış ve Osmanlı ordusuna karşı zaferler kazanmıştı. Hunyadi Osmanlı ordusuna karşı 1441 ve 1442 yıllarında da geri püskürtmeyi başardı.  Osmanlı ordusunun Macar seferinde başarılı olamaması Avrupalı devletleri Osmanlı Devleti’ne karşı umutlandırmıştı.  1443 yılında yeni bir haçlı ordusu oluşturuldu ve Osmanlı Devleti’ne saldırı yapıldı. Bu ordunun komutanlarından birisi de Hunyadi'ydi. Bu haçlı ordusu Osmanlı’nın Rumeli topraklarının içlerine kadar zaferler kazanarak ilerledi. Aynı yıl 2. Murad’ın komutasındaki Osmanlı ordusu haçlıların ordusunu İzladi’de çetin bir savaş verdi. Burada verilen savaşta iki taraf da birbirine üstünlük elde edemedi. 1444 yılında Macarlar ve Osmanlı Devleti barıştı, Edirne – Segedin Barış Anlaşması yapıldı. Bu anlaşma ile Sırbistan yeniden kuruldu. Bu anlaşmadan sonra 2. Murad Haçlı saldırısı sırasında Osmanlı Devleti’ne arkadan saldıran Karamanoğulları Beyliği’ne saldırdı ancak 2. Murad bu saldırıyı fazla uzatmadı çünkü Rumeli’den hala bir saldırı gelme potansiyeli vardı. 1444 yılında 2. Murad saltanatı 12 yaşındaki oğlu 2. Mehmed’e bıraktıBunun sebepleri arasında Rumeli’de alınan son malubiyetlerden sonra 2. Murad’a karşı oluşan muhalefetin etkisi vardı. 2. Mehmed çocuk bir padişahtı. 2. Mehmed’in Osmanlı tahtına oturduğunu öğrenen çocuk bir hükümdarın Osmanlı Devleti’ni yönetiyor olduğu gerçeğini fırsata çevirmek istediler. Avrupa devletleri yeni bir haçlı ordusu topladı ve Macarlar Osmanlı Devleti ile yaptıkları barışı bozdu. Bu sefer gelen haçlı ordusu önüne gelen her şeyi yakıp yıktı ve Osmanlı ordularını yenerek yoluna devam etti. En sonunda 2. Murad ordunun ve devletin başına tekrar geçti ve haçlılar ile 1444 yılında Varna Savaşı’nı yaptı. Bu savaşı Osmanlı Devleti kazandı. Bu saldırı o kadar korkunçtu ki belki de 2. Murad ordunun başına geçmeseydi haçlılar Osmanlı Devleti’ni ortadan kaldıracaklardı.

OSMANLI DEVLETİ İÇİN ÇOK ZOR ZAMANLAR: 2. MURAD

Varna zaferinden sonra 2. Murad tahtı tekrar oğlu 2. Mehmed’e bıraktı ancak yeniçerilerin 2. Murad’ın tekrar tahta geçmesi için başlattıkları isyan sonucunda 1446 yılında 2. Murad tekrar tahta geçti. Hemen ardından Mora ve Arnavutluk’a saldırılar yaptı. 1448 yılında haçlılar Yanoş Hunyadi liderliğinde tekrar sefer düzenledi. 2. Kosova savaşı 1448 yılında yapıldı ve Osmanlı bir kez daha haçlı ordusunu bozguna uğrattı. Bu savaştan sonra Avrupalı devletler bir daha kolay kolay saldıramadılar. 1451 yılında 2. Murad hayatını kaybetti.

 

2. Murad dönemi nasıldı?

Yorumlar

  • ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Mücadele

Uzun Mücadele

Her Alanda Pay Edinmek

Her Alanda Pay Edinmek

Değer Yaratmak

Değer Yaratmak

O İlk Anları Aramak

O İlk Anları Aramak

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Mücadele

probiyotik

Yıldızların Işıkları

bubble30
Nielawore

OPPOSITION: SATURN

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun