Osmanlı Beyliği'nin Ru meli'deki fetihler so nucu zenginleşmesi, durgun bir ekonomik yapıya sahip Anadolu'daki diğer bey liklerin halkını ve askeri züm relerini etkilemiş; onları Osmanlı'ya yönlendirmişti. Hıris tiyanlara karşı Rumeli'de yürü tülen 'gaza' siyaseti Osmanlı Beyliği'ne büyük bir ün ve iti bar kazandırmıştı.
Bölgedeki Osmanlı nüfuzu nu kırmak için Karamanoğullarının, kendilerinin daha bü yük gaziler olduklarını ispatlamaları gerekiyordu. 1367'de Karaman Beyliği'nin önderli ğinde Türkmen beylikleri, La tin hakimiyetindeki Gorigos Kalesi'ne bir sefer düzenlediler. Bu sefer, Anadolu beylikle rinin bir tür gövde gösterisiydi. Memluk devleti tarafından da desteklenen bu sefer, başarısız lıkla sona erdi. Karaman lıların nüfuzu sarsıldı ve Osmanlı tekrar ön plana çıktı.
1387’de Frenk Yazusu savaşında Karamanlıların , Osmanlı karşısın daki yenilgileri, Batı Anadolu'daki Türk men beylikleri üzerinde izledikleri siyasetin sonunu getirdi, Bu savaşın ardından, Batı Anadolu beylikleri Karamano ğulları ve Kuzey Anadolu'daki Candaroğulları, Osmanlı haki miyetini kabul ettiler.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız