Osmanlı’nın ilk dönemlerinde, gayrimüslimlerin kılık kıyafetlerine karışılmazdı. Nitekim 15.Yüzyıl’ın ortalarında, Türkiye’ye yerleşmiş olan Yahudi İshak Zarfati,” Burada en iyi elbiseleri giyebilirsiniz. Hıristiyan egemenliğinde, çocuklarımızı mosmor veya kıpkızıl dövülme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmadan, asla” mavi’’ ve “kırmızı” renkli elbiseler giydiremezsiniz…” diyerek Avrupa’daki Yahudileri Osmanlı topraklarına çağırıyordu.
Ancak 15.Yüzyılın ikinci yarısından itibaren, Osmanlı yönetimi tarafından da Müslüman olmayanların giyim kuşam tarzlarına belirli yasaklar getirilmeye başlandı. Osmanlı İmparatorluğu’nda,15.Yüzyıl’ın ikinci yarısına kadar istedikleri gibi giyinebilen gayrimüslimler, devletin baskısıyla, Fatih döneminden itibaren, yavaş yavaş da olsa, giyim kuşam konusundaki özgürlüklerini kaybettiler.
II. Selim döneminde, ekonomik sıkıntılardan dolayı giyim konusunda gayrimüslimler üzerindeki baskılar arttı. 1 Ağustos 1568’de yayınlanan bir fermanda, hiçbir Hıristiyan ve Yahudi’nin,” çok kaliteli elbiseler” giymemesi emredildi.
15 Ağustos 1568’de yayınlanan fermanda da gayrimüslimlerin de Müslümanlar gibi giyinmeleri yüzünden, kumaş ve ayakkabı fiyatlarının arttığı, bu yüzden de Hıristiyan ve Yahudilerin daha kalitesiz ürünler kullanmaları gerektiği yolunda bir emir vardı.
Yorumlar
Elbiselerin kalitesi konusunda verilen ferman pek hoş olmamış
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız