- Padişah'ın kardeşlerini öldürmesini anladım ama neden şehzadeler de öldürülüyordu?
Osmanlı tarihinde, kardeş katlinin yanı sıra, saltanata ortak çıkmaya çalışan şehzadeler de öldürülmüştür. İlk şehzade is yanı çok erken bir dönemde, I.Murad zamanında oldu. I. Murad'ın üç oğlu vardı. Bunların her birisi bir Osmanlı sancağında yöneticiydi. Şehzade Bayezid Kütahya’ da Yakup Çelebi Karesi’de; Savcı Bey ise Bursa'da görevliydi.
Çok ilginç bir isyan bu döneme rastlar: I. Murad 1385’te isyan eden beyleri dize getirmek amacıyla, Anadolu'ya sefere çıkmıştı. Bizans İmparatoru V. İoannes de dostluk antlaşması gereği, Sultan Murad'ın yanındaydı. Bizans İmparatoru ile Osmanlı hükümdarı seferde iken, bu durumdan istifade eden Savcı Bey ve Bizans İmparatorunun oğlu Andronikos, birlikte is yan ettiler.
Babalarının henüz Anadolu'ya geçmiş olduklarını ve geri dönünceye kadar idareyi çoktan ele geçireceklerini düşünüyorlardı. Ancak durumu izleyen I.Murad tedbirini almıştı. Derhal geri dönerek is yanı bastırdı…
Babasına karşı isyan edip başarıya ulaşan tek şehzade, Yavuz Sultan Selim oldu. Babasıyla yaptığı mücadeleyi kaybetmiş olmasına rağmen, askerin baskısıyla tahta çıktı. Kanuni, kardeşi olmadığı için tahta rahat çıktı. Ancak yaşlanıp sefere çıkmamaya başlayınca, dedikodular yayıldı. Şehzadelerin çevresi onları, babalarından daha iyi hükümdar olacaklarına dair kışkırtmaya başladı. Bunun sonucunda Kanuni, oğulları Şehzade Mustafa ve Şehzade Bayezid'i öldürttü.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız