Doğu Sorunu'na çok farklı bir boyut ka tan bir diğer önemli gelişme de, 1821’de Ef lak ve Boğdan’da baş latılan Yunan isyanı ve ardından Yuna nistan'ın bağımsız bir devlet olarak or taya çıkmasıydı. Batılı devletler, hala Fransız İhtilâ li'nin etkileriyle uğraştıklarından, Yunan isyanı gibi ay rılıkçı bir isyanı desteklemekte ilk başta tereddüt gösterdiler. Fakat Canning'in Dışişleri Ba kanı olması üzerine İngiltere, Yunan isyanına destek verme ye karar verdi ve Rusya da İn giltere'nin yanında yer aldı.
İn giliz, Fransız ve Rus donanma sı Navarin'de Osmanlı-Mısır donanmasını yaktı ve İbrahim Paşa'yla anlaşarak Mora'yı terk etmesini sağladı. Osmanlı 24 Nisan 1830’da Yunanis tan'ın bağımsızlığını tanıdı. Yunanistan devleti, Doğu Sorunu'nda yeni bir dönemin işaretçisiydi. Osmanlı hâkimi yetindeki Balkanlar'da bağımsız bir Yunanistan'ın kurulması, Balkan tarihinde de bir dönüm nokta sıydı. İmparatorluk tarihinde ilk kez, kendi tebaası isyan ederek bir devlet ku ruyordu.
Batı'nın baskısıyla bu tür bağımsızlıkçı isyanların artması, Osmanlı İmparator luğu'nu birtakım önlemler al maya zorladı. Yeni düzenle melerle bazı haklar tanınır ken, “Osmanlıcılık” fikri etra fında Osmanlı topraklarında ki bütün milletlerin bir arada tutulmasına çalışıldı.
Yorumlar
Osmanlı Devleti'nin son günlerinde yaşadığı en büyük sorun
bazı kelimelerdeki harfler ayrı duruyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız