Aralık 26, 2024

Osmanlı İmparatorluğu İçin İlk Kıvılcım: Osman Bey

Osman Bey 1258 yılında Söğüt’te doğdu. Osman Bey doğduğunda Osmanlı henüz Anadolu Selçuklu Devleti’nin bir uç beyliğiydi. Osmanlı beylik iken Bizans sınırında bulunuyordu. Osman Bey büyüdükçe Anadolu’da yaşayanlar için hayat zorluğu da artmaktaydı. Bir yandan İlhanlı Devleti Anadolu Selçuklu Devleti üzerindeki baskısını her geçen gün arttırmaktaydı diğer yandan ise Bizans, Türkleri Anadolu’dan atmak istemekteydi. Her geçen gün ağırlaşan şartlar altında Osman Bey’in babası Ertuğrul Bey beylik sınırlarını yaşadığı süre zarfı boyunca 1000 km kareden 4000 km kare çıkarmayı başarmıştı. 1281 yılına gelindiğinde Ertuğrul Bey vefat etti. Beyliğin ileri gelenleri tarafından beyliğin başına Osman Bey’in geçmesine karar verildi.

Osmanlı İmparatorluğu İçin İlk Kıvılcım: Osman Bey

Osman Bey 23 yaşında beyliğin başına geçti. Osman Bey gençliği boyunca gerek Moğol baskısına gerekse Bizans baskısına yaşayarak tanık olmuştu. Hayatta kalmanın zorluklarını genç yaşta fark etmiş olan Osman Bey, var olmanın birinci şartının güçlü olmak olduğunu anlamıştı. Bu sebepten ötürü de Ertuğrul Bey’den miras aldığı beyliği kesinlikle güçlendirmesi gerektiğini anlamıştı. Osman Bey’in yaşadığı dönemde güçlenmenin en iyi yolları yeni topraklar almak ve güçlü bir orduya sahip olmaktı. Osman Bey’de güçlenebilmek için Bizans sınırlarına doğru genişlemeyi seçti. Osman Bey 1299 yılında Bilecik’i aldı. Sonrasında Yenişehir, Karacahisar ve İnegöl’ü de topraklarına kattı. Osman Bey bu fetihleri yaparken Anadolu Selçuklu Devleti de artık hızla yıkılmaya başlamış ve otorite boşluğu oluşmuştu. Oluşan otorite boşluğunun ardından Osman Bey yönettiği beyliğin bağımsızlığını ilan ederek 1299 yılında Osmanlı Beyliği’ni devlet haline getirdi. Osman Bey aldığı bölgelere Tükmen nüfusu yerleştirerek bu bölgeleri Türkleştirdi.

Osmanlı İmparatorluğu İçin İlk Kıvılcım: Osman Bey

Osman Bey yaptığı evlilikler sayesinde gücünü ve kendisine sağlanan desteği daha da arttırarak yoluna devam etti. Osman Bey ilerleyen zamanlarda İznik’i kuşatmaya aldı. Osman Bey'in yaptıkları üzerine artık Bizans İmparatoru Osmanlı Devleti üzerine ordu yollama kararı aldı. Osmanlı Bey Bizans ordusunun geldiği haberini alınca İznik kuşatmasını kaldırıp derhal Bizans ordusunu karşılamak için yola koyuldu. 1302 yılında Osmanlı Devleti ilk kez düzenli bir orduya karşı bu savaşta yani Koyunhisar Savaşı’nda çarpıştı ve Osmanlı Devleti ağır kayıplar vererek bu savaştan galip ayrıldı. 1303 yılına gelindiğinde ise Bizans Koyunhisar Savaşı’na yolladığı ordudan daha büyük bir ordu ile Osmanlı Devleti’nin üzerine yürüdü. Osman Bey’de gelen orduya denk bir ordu toplayarak düşmanı karşılamak üzere ilerlemeye başladı. İki ordu Dimbos’ta karşılaştı ve Dimbos Savaşı da Osmanlı Devleti’nin zaferiyle sonuçlandı.

Osman Bey bu aşamadan sonra kurduğu devleti hayatının sonuna kadar geliştirmek için çabaladı ve 1326 yılında Bursa’da vefat etti. Babasından aldığı beyliğin sınırlarını 4 kat büyüterek 16.000 km kare yaptı ve beyliği bir devlet haline getirdi.

 

 

Osman Bey kimdir?

Osmanlı Beyliği ne zaman devlet haline geldi?

Koyunhisar Savaşı nedir?

Dimbos Savaşı nedir?

Osman Bey ne zaman doğdu?

Osman Bey ne zaman öldü?

Osman Bey döneminde hangi topraklar alındı?

Osman Bey ne zaman hükümdar oldu?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ayrışma

Ayrışma

Hiçbir Şey Yapmamanın Yorabilmesi

Hiçbir Şey Yapmamanın Yorabilmesi

Gerçek Teknoloji Seviyesi

Gerçek Teknoloji Seviyesi

İnsanlığın Gerilemesi

İnsanlığın Gerilemesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun