Kasım 14, 2024

OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN EN UZUN HÜKÜM SÜREN PADİŞAHI 1. SÜLEYMAN

1. Süleyman ya da bilinen ismi ile Kanuni Sultan Süleyman 1494 yılında doğdu. Babası 1. Selim’in ölümünden sonra tahta geçebilecek başka bir varis olmadığı için sorunsuz bir şekilde 1520 yılında padişah oldu. 1521 yılında saltanatını tanımayan ve günümüz Suriye sınırlarında bağımsızlığını ilan eden Canberdi Gazali’yi Mastaba Muharebesi’nde yenilgiye uğrattı. Kanuni Sultan Süleyman aynı yıl Macaristan’a sefer düzenledi ve Belgrad’ı aldı. Süleyman bu başarısı ile kendinden önceki padişahların yapamadığını yapmış ve kendisini kanıtlama amacına ulaşmıştı. 1522 yılında ise Rodos Osmanlı topraklarına katıldı. 1524 yılında Mısır’da isyan çıktı ancak bu isyan hemen bastırıldı. 1525 yılında Fransa kralı François Kutsal Roma İmparatorluğu ile girdiği bir savaşta esir düştü ancak daha sonrasında serbest kaldı. 1. Süleyman 1526 yılında Fransa ile Osmanlı’nın birlikte Kutsal Roma İmparatorluğu ile savaşmaya başlaması için bir mektup yazdı. 1. François Kanuni Sultan Süleyman sayesinde serbest bırakıldı. 1526 yılında Macaristan’a büyük bir sefer düzenlendi. Aynı yıl Mohaç Savaşı yaşandı. Bu savaşta bütün Macar ordusu imha edildi ve Macar kralı öldürüldü. Savaş sonunda Macaristan yok oldu ve topraklarının büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı.

OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN EN UZUN HÜKÜM SÜREN PADİŞAHI 1. SÜLEYMAN

Osmanlı İmparatorluğu’nun Macaristan’ı ele geçirmesinden sonra Avusturya Macar toprakları üzerinde geçmişten gelen hanedan bağları sebebi ile hak talep etti ve saldırıya geçti. 1527 yılında Budin’e giren Avusturya arşidükü 1. Ferdinand Macar tacını taktı. 1529 yılında Osmanlı ordusu Budin’i ve Macaristan’ı geri aldı ve Viyana’ya kadar ilerledi. Bu seferde Viyana alınmadı ancak bütün Avrupa’ya gözdağı verilmiş oldu. 1530 yılında Avusturya bir kez daha Macaristan’da hak iddia etti ve saldırıya geçti. 1. Süleyman bu sefer 1532 yılında bütün Almanya’ya sefer başlattı. Osmanlı akıncıları günümüz Avusturya topraklarının içlerine kadar ilerledi. Osmanlı ordusunun karşısına hiçbir ordu çıkamadı. Osmanlı ordusu Avrupa’nın en güçlü Hristiyan devletini ezip geçmişti. Almanya yağmalandı ve 1533 yılında İstanbul Antlaşması yapıldı. Bu antlaşma ile iki taraf arasındaki sorunlar şimdilik çözülmüş oldu ve Avusturya Osmanlı İmparatorluğu’na yıllık haraç ödemeyi kabul etti.Tüm bunlar yaşanırken 1529 yılında Safevilerde yaşanan iç karışıklıklardan dolayı Bağdat Osmanlı topraklarına katılmıştı. Hemen ardından ise Safeviler Bağdat’a saldırıp geri almışlardı. Bağdat’ın Safeviler tarafından geri alınması ile 1. Süleyman Avusturya ile yapılan barış antlaşması sonrası ilgilenmeyi uygun buldu. Osmanlı ordusu 1533 yılında Safeviler üzerine sefere çıktı. 1534 yılında Tebriz Osmanlı kuvvetleri tarafından zapt edildi. 1535 yılında Osmanlı ordusu amacına ulaşmış ve Bağdat’ı ele geçirmiş bir şekilde İstanbul’a döndü. Osmanlılar çekildikten sonra Tebriz ise Safeviler tarafından geri alındı.

OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN EN UZUN HÜKÜM SÜREN PADİŞAHI 1. SÜLEYMAN

1533 yılından itibaren Osmanlı donanması Akdeniz’de hakim güç olmaya başlamıştı. 1537 yılında Osmanlı donanması İtalya’nın Otranto kentine çıkarma yapmış ve burayı yağmalamıştı. Osmanlı’nın bu tarz saldırgan hamleleri Hristiyan dünyasında paniğe sebep oldu. 1538 yılında çok büyük bir haçlı donanması toplandı bu haçlı donanması ve Osmanlı donanması çarpıştı. Tarihe Preveze Deniz Savaşı olarak geçen bu savaşı Osmanlı donanması kazandı. Aynı yıl Osmanlı donanması Hint okyanusunda Portekiz’in gücünü artırmaması için deniz savaşları verdi. Sonrasında 1551, 1552 ve 1553 yıllarında Portekiz donanması ile Hint Okyanusu ve civarlarında deniz savaşlarına devam edildi. Yemen ve Aden Osmanlı topraklarına katıldı ancak Portekizliler Hint Okyanusu’ndan atılamadı.

OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN EN UZUN HÜKÜM SÜREN PADİŞAHI 1. SÜLEYMAN

1540 yılında Macaristan’ı Osmanlı adına yöneten Janos Szapolyai hayatını kaybetti. Janos’un yerine bırakacağı bir erkek çocuğu henüz 9 günlüktü yani Macaristan’ı yönetebilecek bir hanedan mensubu yoktu. Bu durum Avusturya’nın Macaristan tahtı üzerinde yeniden hak iddia etmesine yol açtı. Avusturya ordusu 1541 yılında Budin’i kuşattı. 1541 – 1547 yılları arasında Osmanlı ile Avusturya arasında Macaristan’ın hakimiyeti üzerine savaşlar verildi. Avusturya en sonunda bu savaşta ilk pes eden taraf oldu ve yenik ayrılan taraf olmuş oldu. 1547 yılında taraflar arasında barış sağlandı. Bu anlaşmaya göre Avusturya elinde bulundurduğu Macar toprakları için Osmanlı Devleti’ne vergi ödeyecekti. Bu savaşları Osmanlı İmparatorluğu kazandı. 1547 yılında Safevi hanedanlığı için çıkan isyanda Safevi hanedanı mensubu Elkas Mirza yenilmiş ve kaçarak Osmanlı’ya sığınmıştı. 1. Süleyman Elkas Mirza’yı kullanarak Safevi hükümdarını devirmeyi amaçladı. İlk önce 1. Süleyman Elkas Mirza’yı Safevi devletine gönderdi 1548 yılında ise Osmanlı ordusu Safevilere doğru yol almaya başladı. Aynı yıl Osmanlı ordusu hiçbir direnişle karşılaşmadan Tebriz’e girdi. Aynı yıl Van Osmanlı hakimiyetine girdi. İran ordusu ise uyguladığı taktikler ile Osmanlı ordusunun karşısına çıkmak yerine sürekli olarak yorucu saldırılar yapıyorlardı. Hatta Safevi akıncıları bir an için Erzincan’a kadar ilerlemişti. 1549 yılında Osmanlı ordusu İstanbul’a geri döndü. Sonrasında sadece Tebriz Safevilerin eline geçti. 1550 yılında Safeviler tekrar saldırıya geçip yağma hareketleri yapmaya başladılar. 1553 yılında Osmanlı ordusu Safevilerin üzerine doğru harekete geçti. Aynı yıl Şehzade Mustafa idam edildi. 1555 yılına gelindiğinde Safevi Devleti barış yapmak istedi. Yapılan Amasya Antlaşması ile Bağdat, Kars ve Ahıska, Cıldır, Artvin, Tortum ve Oltu ve bu toprakların çevresindeki alanlar Osmanlı İmparatorluğuna bırakılmıştı. Bu zaferden sonra 25 yıl Safeviler Osmanlı için bir sorun çıkartamadılar. 1560 yılında Preveze Deniz Zaferi’nde Osmanlı’nın Akdeniz’de elde ettiği üstünlüğe son vermek amacı ile yeni bir haçlı donaması Akdeniz’de Osmanlı donanması ile çarpıştı. Osmanlı donanması bir kez daha toplanmış bir haçlı donanmasına karşı savaş verdi. Cerbe Deniz Savaşı olarak tarihe geçen bu savaşta Osmanlı donanması bir kez daha kazandı. Sonraki yıllarda Osmanlı savaşları ve Osmanlı’nın toprak genişlemesi azalmıştı. Osmanlı İmparatorluğu içinde daha çok şehzadelerin birbirleri ile yaptıkları mücadelelere sahne oldu. 1. Süleyman ömrünün sonlarına doğru Avusturya üzerine sefere çıktı. Osmanlı ordusu Zigetvar’ı alırken 1. Süleyman’da çadırında hayatını kaybetti.

1. Süleyman dönemi nasıldı?

Yorumlar

  • neden kanuni denilmiş

  • Kanuni sanıyordum

  • Bu dünyadan bir Süleyman geçti...

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Az Kaybetmek

Az Kaybetmek

Merak Etkisi

Merak Etkisi

Değişen Motivasyon Kaynakları

Değişen Motivasyon Kaynakları

Başarının da Tatmin Etmemesi

Başarının da Tatmin Etmemesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Az Kaybetmek

probiyotik

“Herz” nedir?

bubble30
Nielawore

HİLAL BULUTSUSU: NGC 6888

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun