Ocak 09, 2025

OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN GENÇ PADİŞAHI: 2. OSMAN

2. Osman ya da bilinen adıyla Genç Osman 1604 tarihinde doğdu. O kendinden önce padişah olan ve tahttan indirilen 1. Mustafa’nın yeğeni ve 1. Ahmed’in oğluydu. Genç Osman 1618 yılında padişah olduğunda henüz 14 yaşındaydı. Bu yüzden kendisine Genç Osman da denilmiştir. Genç Osman tahta çıktığı zaman ilk olarak dikkatini Osmanlı ordusuna verdi. 2. Osman o dönemde ordunun içinde bulunduğu disiplinsiz ve yozlaşmış durumu bertaraf etmek için uğraştı. Osmanlı askerlerini sık sık gizlice denetleyen ve oldukça sert cezalar veren Genç Osman askerlerin öfkesini kazandı. Aynı yıl Safeviler ile Serav Antlaşması yapılmış ve Nasuh Paşa Antlaşması’nın devamı niteliğinde olan bu antlaşma ile doğuda barış sağlanmıştı. 1619 yılına gelindiği zaman ise bu sefer Genç Osman ekonomik alanda reformlar yaptı ve yeni akçeler bastırttı.

OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN GENÇ PADİŞAHI: 2. OSMAN

Genç Osman tahta çıktığında Avrupa’da 30 Yıl Savaşları yaşanıyordu. Bu savaş zaman içinde Avrupa’daki bütün Hristiyan devletlere sıçramıştı ve Avrupa’da hiçbir Hristiyan devletin bu savaştan başka bir şeyle uğraşacak hali kalmamıştı. Bunun büyük bir fırsat olduğunu gören Osmanlı idaresi 1620 yılında Akdeniz’e sefer başlattı ve İtalya’ya asker çıkarıldı. İtalya’da bulunan İspanyollara ait Manfredonia şehri zapt edilip yerle bir edildi. Bu sırada Lehistan ile Kırım hanı arasında bazı çekişmeler yaşanıyordu. Lehistan Osmanlı İmparatorluğu ile barış içindeydi ancak Osmanlı İmparatorluğuna bağlı Kırım hanı Lehistan üzerine yağma yapmak için akınlar düzenliyordu. Lehistan ise sık sık Osmanlı Devleti’ne bağlı Eflak ve Erdel’in iç işlerine müdahale ederek bu bölgedeki etkinliğini artırmaya çalışıyordu. Kırım ve Lehistan arasında yaşanan gerginliğin ve Avrupa’nın yaşadığı 30 Yıl Savaşları fırsata çevrilmek istenmesi aynı zamanda Genç Osman’ın kendisini kanıtlama arzusu sebebi ile 1620 yılında Osmanlı İmparatorluğu Lehistan’a savaş ilan etti. Genç Osman Lehistan’a sefere gitmeden önce kendisini garantiye almak amacı ile kardeşi Şehzade Mehmed’i öldürtmüştü. Aynı yıl Osmanlı ordusu Lehistan ordusunu Çuçora Savaşı’nda büyük bir yenilgiye uğrattı ve Hotin Kalesi önlerine geldi. Ancak Osmanlı’nın ana ordusu bu kaleyi bir türlü zapt edemedi. Osmanlı akıncıları Lehistan üzerine pek çok akın yapmıştı ancak Osmanlı ana ordusu bir türlü Lehistan’ın içlerine doğru ilerleyememişti. 1621 yılında Osmanlı ve Lehistan arasında Hotin Antlaşması yapıldı. Hotin Antlaşmasına göre artık Kırım yağmacıları Lehistan’ı yağmalayamayacaklardı ve Hotin Kalesi Osmanlı egemenliğindeki Boğdan’a verilecekti.

OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN GENÇ PADİŞAHI: 2. OSMAN

Hotin Kalesi önünde Osmanl ordusunun başarısızlığını gören Genç Osman Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılacağını ilan etti. 2. Osman İstanbul’a döndüğünde 1622 yılında Osmanlı harem sisteminde bile değişiklik yapmak istedi. Aynı yıl Genç Osman hacca gideceğini ilan etti. Ancak Genç Osman’ın planı hacca giderken yeni bir ordu toplamaktı. Bu bardağı taşıran son hareket olmuştu. Genç Osman’ın yeniliğe olan arzusu, kardeşini öldürtmesi ve yeni bir ordu kurmak istemesi ile Genç Osman’a karşı ayaklanma başladı. Bizzat yeniçerilerinde bulunduğu isyanda 2. Osman tahttan indirildi ve 1622 yılında yeniçeriler tarafından öldürüldü.

 

Genç Osman dönemi nasıldı?

Yorumlar

  • Çok da iç açıcı bir dönem değilmiş.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Her Şey Yolunda

Her Şey Yolunda

Herkesi Memnun Etme Oyunu

Herkesi Memnun Etme Oyunu

İçten İçe Bilmek

İçten İçe Bilmek

Gerçekçilik ve Kötümserlik

Gerçekçilik ve Kötümserlik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Her Şey Yolunda

probiyotik

Lazer Işını

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun